Мионица је живописна варошица која се простире од огранака Маљена и Сувобора на северу па све до десне обале Колубаре. Налази се на само 20 километара од Ваљева , а свега 75 километара од Београда. Заузима површину од 330 километара и територијално се граничи са општинама Љиг, Ваљево, Лајковац, Горњи Милановац и Пожега.

Богата туристичка понуда општине Мионица сваке године привлачи све већи број туриста који своје одморе проводе баш на подручју мионичког краја. Мионица је, пре свега, позната по термалним водама и лековитом блату Бање Врујци, кући Живојина Мишића, Спомен парку Рибница, Цркви Вазнесења Христовог и многим другим верским објектима који имају посебну причу. Прелепа природа која окружује Мионицу је нешто по чему се овај крај издваја.

  1. Лековита Бања Врујци

Бања Врујци се налази на само 10 км од центра Мионице, а из године у годину представља све популарније место за одмор и лечење. Кроз Врујце тече речица Горња Топлица, која је тако названа јер је познато да и усред најхладније зиме не леди, већ испарава од топлоте.

Бања Врујци је најпознатија по термалним водама и лековитом блату који помажу у лечењу многих обољења. Термалне воде у Бањи Врујци спадају у олигоминералне хипотерме воде чија се температура креће у распону од 27 до 29 степени. Силицијумске киселине које се налазе у води корисне су за лечење кожних болести, трауматских стања и неких обољења желудачно-цревног система. Термалне воде ове лековите бање такође утичу на повећање леукоцита у крви, снижавају крвни притисак, делују на ендокрине жлезде (нарочито смањују активност тироидне жлезде), полне жлезде и предњи режањ хипофизе.

Поред термалних вода, Бања Врујци је богата и лековитим блатом које помаже у лечењу разних реуматских обољења, ишијаса, проширених вена и кожних болести. Најзначајније наслаге лековитог блата налазе се у близини воденице смештене уз реку Топлицу, као и у кориту саме реке. Ово племенито блато примењује се разнолико: користи се на лицу месту, носи се кућама, али га користе и приватне лекарске ординације и центар за рехабилитацију у хотелу Врујци.

Бања Врујци

2. Родна кућа Живојина Мишића

Родна кућа војводе Живојина Мишића у Струганику представља споменик наше културно-историјске прошлости. Историјска важност ове куће се огледа у томе што је припадала породици прослављеног војсковође првог светског рата, Живојину Мишића.

Кућа је законом заштићена 1974. године и представља културно добро од великог значаја. У кући Живојина Мишића је на хронолошки начин представљено његово порекло, детињство, школовање, одрастање, његова богата војна каријера, где је акценат стављен на Први светски рат и Колубарску битку.

Овај меморијални комплекс традиционално окупља велики број поштовалаца Живојина Мишића за време манифестације „Мишићеви дани“ која се сваке године одржава у Мионици половином јула.

Струганик, родна кућа Живојина Мишића

3. Спомен парк Рибница

На само 3 километара од центра Мионице смештен је Споменик природе Рибница који је стављен под заштиту државе као природно добро од изузетног значаја. Споменик природе Рибница обухвата део тока реке Рибнице, Рибничку пећину, цркву посвећену Светим апостолима Петру и Павлу, јединствених 13 врсти заштићених стабала липе и Шалитрену пећину.

Река Рибница припада сливу Колубаре и налази се подно северних обронака планина Маљен и Дивчибаре. Са Равне горе и Маљена се сливају две речице Манастирица и Паклешница и на месту њиховог споја настаје чаробна Рибница.

Рибничка пећина због свог изгледа и лепоте оставља без даха све њене посетиоце. Пећина је по својој посебности позната и ван наше земље јер предстваља јединствен спалеолошки објекат у Србији у коме се налази 15 врста слепих мишева заштићених као природна реткост.

Рибничка црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу представља споменик културе чији најстарији помени потичу из 1657. године као рибнички манастир, али  је сам манастир 1832. године претворен у мирску цркву. За време трајања Кочине крајине, црква је спаљена, да би током 19. века била поново обновљана. За последњу обнову 1823. године заслужан је кнез Јовица Милутиновић, а данашња црква саграђена је 1909. године.

Шалитрена пећина је изузетно богато археолошко налазиште јер садржи најстарије облике повременог станишта праисторијских ловаца који су живели у средњем палеолиту, пре 80 000 – 40 000 година старе ере.  У пећини су такође откривени остаци неолитских кућа и разних шаторских конструкција.  Истраживањима се дошло до закључка да је пећина коришћена у 4. веку наше ере, као и у периоду од 12. до 15. века.

4. Црква Вазнесења Господњег

Најлепши украс центра Мионице је свакако црква Вазнесења Христовог. Црква је изграђена 1856. године и то за време владавине кнеза Александра Карађорђевића. Предање каже да је супруга кнеза Александра, Персида, цркви даривала скупоцени крст на престолу и дарохранилицу. У црквеном одбору који је водио градњу били су Светозар Ненадовић, син Проте Матеје и Јеврем Ракић, деда песника Милана Ракића. Црква је грађена по узору на цркве које су се у то време подизале у Војводини, са елементима барока и касног класицизма. Ова прелепа грађевина је сврстана међу значајне споменике српског касног класицизма.

Данас, црква Вазнесења Господњег предстваља главно место окупљања верника из овог краја. Посетиоци са свих страна наше земље са радошћу долазе у овај свети храм.

Црква Вазнесења Господњег

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име