4 vrste sitnih kolača od samo jedne smese: I posni i mrsni, najlepši kolačići koji se ne peku

Sastojci za osnovnu masu: 500 g margarina (za post posni margarin), 300 g prah šećera, 800 – 900 g mlevenog keksa (posni keks), 200 g bele čokolade (za post posna ili može i crna posna), 150 ml soka od pomorandže.

Dodaci: 3 kašike maka, 3 kašike kokosa, manja šolja višanja, 2 kašike kakaa, 1 kašika ruma, 100 – 150 g krema od lešnika, 100- 150 g pečenih lešnika, ukupno šolja suvog voća po izboru (suve kajsije, smokve, šljive, brusnice, grožđe)

Priprema:

Foto: Šerpica Jutjub video, printskrin

U posudu stavite omekšali margarin i šećer u prahu i pomešajte. Dodajte čokoladu (belu ili crnu). Dodajte mleveni keks, za početak pola mere, pa postepeno dodajte ostatak i na kraju sok od pomorandže. Sve dobro promešajte.

Podelite masu na 4 dela.

U prvi deo ubacite mak, u drugi kokos, u treći kakao i rum i u četvrti sameljite lešnike sa suvim voćem. Pomešate svaku smesu.

Smesu sa kakaom stavite na radnu površinu obloženu folijom i oblikujte u kvadrat i stavite u frižider da se stegne na jedno 20 minuta. Kada izvadite isecite je na kvadratiće i na svaki stavite po višnju.

Masu sa kokosom stavite na radnu površinu takođe obloženu folijom i razvijte je tako da od nje dobijete oblik kore, premažite je kremom od lešnika i uvijte u rolat uz pomoć folije. Stavite ga u frižider. Kada se stegne isecite ga.

Masu sa suvim voćem stavite na radnu površinu i oblikujte kao piramidu ili rolat pa stavite u frižider. Kada se stegne secite je na trouglove ili krugove i pospite lešnicima.

Od mase sa makom napravite kuglice koje možete da uvaljate u mak ili umočite u otopljenu čokoladu.

Kolače poređajte na tanjir i poslužite. Prijatno!

Izvor: Šerpica/Jutjub