5 načina da razlikujete prehladu od gripa: Prepoznajte simptome na vreme i preduzmite odgovarajuće korake

0
541

I prehladu i grip izazivaju virusi, a zbog sličnih početnih simptoma često je problem razlikovati ih.

Mnogi lekari tvrde da čovek samo nekoliko puta u životu može da oboli od gripa, a da je prehlada ta zbog koje često pogrešimo u dijagnozi.

Ovih pet saveta pomoći će vam da uvek prepoznate simptome kako biste znali i sami sebi da pomognete kada se razbolite.

5 načina za razlikovanje prehlade od gripa

Prvi simptomi

Prvi znaci prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, golicanjem i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Grip nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja i za nakon par sati bola u celom telu.

– Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita – simptomi su gripa koji je obavezno odležati.

Zajednički simptomi prehlade i gripa

Pročitajte i  Položaj žene u srpskoj patrijarhalnoj kulturi: Ovakvu diskriminaciju ženskog deteta i danas možemo videti u našem društvu

Grlobolja i iscedak iz nosa znaci su bolesti koji se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade. No, ipak s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosem i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega sledi providni iscedak iz nosa. Kod ovih simptoma mogu vam pomoći napici za prirodno otčepljivanje sinusa.

5 načina za razlikovanje prehlade od gripa

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vreme blokiran, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripa upala ne sazreva na takav način, naime iscedak ostaje isti po nekoliko dana ne menjajući svoju teksturu. Iscedak kod gripa obično ne postaje gust i gnojav vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

Telesna temperatura po kojoj se razlikuju grip i prehlada

Blokada nosa i osećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice. Kada je reč o gripu takvi su simptomi mnogo intenzivniji i telo trenutno postaje prikovano za krevet, što uveliko uzrokuje skok temperature do 40 stepeni. U borbi protiv visoke temperature može vam pomoći prirodni antibiotik od meda, đumbira i luka.

Pročitajte i  Srpska žena je HEROJ! Ako hoćeš da ostaneš NORMALAN, ugledaj se na nju!

Koliko dugo traje prehlada, a koliko grip?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja. Grip iscrpljuje telo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma.

Fizičke aktivnosti postaju u tom periodu teške i propraćene velikom količinom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u području stomaka, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u telo počinju prodirati i bakterije prete ozbiljne bolesti poput upale pluća, piše „Zadovoljna“.

Pročitajte i  Niste ni svesni: Ovo su najveći izvori zaraze koji vas svakodnevno okružuju

5 načina za razlikovanje prehlade od gripa

Evo kada morate da odležite u krevetu

Zavisno od virusa koji su izazvali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, no oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje u očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažno i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tela na dodir i iscrpljenost izazivaju i potrebu tela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

5 načina za razlikovanje prehlade od gripa

Izvor: B92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime