5 najbržih slavskih salata: Uštedite vreme i novac i napravite izvanredan dodatak glavnom jelu

0
15110
Foto: Jutjub/printskrin

Iako su, priznaćete svi, ruska salata i mimoza dve omiljene praznične salate na srpskim trpezama, njihova dugotrajna priprema zadaje glavobolju mnogim domaćicama. U toku pripreme glavnog jela i raznih sitnih kolača za svečare, treba umeti uštedeti vreme. A i novac. Stoga smo za vas izdvojili 5 fenomenalnih salata za čiju pripremu vam treba oko 15 minuta, a ukus je izvanredan!

Karfiol salata

1 glavica karfiola
3 kuvana jajeta
kisela pavlaka
ulje
šećer
sirće
so
mirođija po želji

Karfiol očistiti, podeliti na cvetove, pa obariti u slanoj vodi. Dobro ga ocediti i staviti u činiju. U dublju posudu staviti ulje, so, sirće, malo šećera i pavlaku, sve dobro izmešati i preliti karfiol. Iseckati barena jaja i promešati. Odgore po želji ukrasiti mirođijom.

Pročitajte i  Nekad Milica, danas Mija! Ovo su najčešća imena u Srbiji za 2021. godinu


Brza salata sa šunkom i sirom

400 grama sira
6 kašika kisele pavlake
300 grama šunke
4 kisela krastavčića
1 veza peršuna

Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije kompaktna masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.

Pileća salata sa kikirikijem

350 g pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
100 g pečenog kikirikija
100 g susama
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčića

Pročitajte i  Bolja od ruske i mimoze! Ova salata postaće kraljica svih slavskih trpeza

Prvo obarite piletinu i iseckajte na kockice kad se prohladi. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjadinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.

Brza salata sa kačkavaljem

100 grama susama,
250 grama praške šunke ili salame po želji
200 grama kačkavalja,
1 čaša kisele pavlake od 400 grama

Pročitajte i  Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

Propržite susam, presuti ga u činiju, dodati mu narendani kačkavalj, narendanu šunku i sve to izmešati sa pavlakom.

Salata sa kukuruzom šećercem

2 jajeta
200 grama kikirikija
200 grama majoneza
200 grama kisele pavlake
400g kukuruza šećerca
50 grama susama

Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Kikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime