5 knjiga srpske književnosti po kojima ćete pamtiti ovo leto

0
584

Leto je tu, godišnji odmori su počeli, neko je na moru, a neko čeka na svoj odlazak u južne krajeve. Međutim, biće i onih koji neće otići daleko ove godine, što ne znači da će nešto mnogo da propuste, jer ko ume dobro da se zabavi ne mora daleko da ide, u ovom slučaju tek do obližnje knjižare ili biblioteke.

regionalna-manifestacija-noc-knjige-20.-jun-za-cistu-desetku

Ako ste vi jedan od takvih ili ste ipak otišli na more, onda obavezno ponesite makar jedan od ovih 5 fascinantnih književnih dela koji su zaista i neće vas nipošto ostaviti ravnodušnim. Zapamtite, pogled na svet se menja svaki put posle pročitane knjige! Uživajte u letu i ne zaboravite da ponesete knjigu-ma gde god da idete!

Ivo Andrić- Znakovi pored puta

5 romana srpske književnosti

Naravno, nezaobilazni Andrić, pitam se kako se takav pisac i može ikada zaobići!? Verujem da svake godine, iako ste možda i pročitali sva Andrićeva dela, možete iznova  da se vratite nekom od njegovih  fascinantnih dela. “Znakovi pored puta” su idealni za leto, ne morate da čitate od početka, možete iz sredine, možete sa kraja, kako god, Andrić će umeti mnogo toga da vam kaže o životu na mnogo poetičan i njemu svojstven način!

Pročitajte i  Сремски атари скривају мистериозни дворац: Кроз море ораница стиже се до старог здања које има два власника

“Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbeći sudbina svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav. Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugome saopštavamo i otkrivamo…”

Mirjana Bobić Mojsijević-Azbuka mog života

5 romana srpske književnosti

Verovatno ste čuli za ovaj roman, koji se u poslednje vreme sve više reklamira. Međutim, to nije glavni razlog zašto se našao na mojoj listi. Pročitala sam ga sasvim slučajno jedne zime 2012. godine i na mene je ostavio veoma jak utisak. Sjajan roman, izvrsno napisan, toliko surov i toliko prelep u istom trenutku, reči koje će vas zabole kao i glavnu junakinju koja je svedok istih! Preporuka za leto, kada ga uzmete u ruke nećete stati dok ga ne pročitate do kraja, sigurna sam u to!

“Misliti na azbuku, slobodne asocijacije, on dolazi predveče, moje lice mora da bude lice bez patnje, ja sam kiša koja nečujno pada na ono more, a da to niko ne zna, čak ni ribe. A- azbuka mog života”

Jovan Dučić-Blago cara Radovana

Pročitajte i  Од ОВОГА тренутка ступају следеће мере против короне- Ко ПРЕКРШИ чека га КАЗНА!

5 romana srpske književnosti

Knjiga o sudbini- piše u podnaslovu. Naravno, svako od nas u životu trudi se da izabere najbolju, tj. da skroji sudbinu po svojim merilima, a u ovome vam pomaže neprevažiđeni Dučić koji vam piše o ljubavi o sreći, o prijateljima, o mladosti i starosti pa ukratko o svemu što nas muči kao čoveka! Takođe, ne mora da se čita od početka, već izaberite šta vas u tom trenutku najviše privlači.

…”čovek kroz ceo život čini sebi samome više zla nego dobra. Šta uspmo našom pameću, pokvarimo našom ćudi; a što uspemo našom dobrotom, upropastimo našim porocima i najzad što postignemo svojom mudrošću, izgubimo našim temperamentom. Jer ima nešto jače i presudnije od svih naših sila, a to su naše slabosti”

Verosla Rančić- Konačna istina

5 romana srpske književnosti

Izvrstan istorijski roman o dvadesetom veku i žrtvama koje je odneo. Roman o istini i hrabrosti da budete drugačiji, roman o Olgi i Pavlu Karađorđeviću između istine i sudbine. Roman o tragediji jedne porodice koja je zbog osećanja dužnosti i dostojanstva morala da žrtvuje ličnu sreću. Ako ste ljubitelj ovakvih romana onda ga obavezno pročitajte ovo leto!

Pročitajte i  Правила која важе за све грађане: У тренутку кад број оболелих расте, ОВО морате знати!

“Olga je bila u pravu. Osećao se očajno usamljenim. Dolazak na Brdo kraj Kranja neće ublažiti gorčinu melanholije izazvane tragičnim događajimau Beogradu. Očekivao je da će u vili na Brdu i u laganim šetnjama kraj jezera uspeti da pronađe mir koji mu je mesecima nedostajao.”

Milorad Pavić-Poslednja ljubav u Carigradu (priručnik za gatanje)

5 romana srpske književnosti

Pavić- vrhunski mistik naše književnosti i još jedno njegovo delo koje vas zove i mami u neke druge krajeve i dimenzije u kojima pronalazite drugačijeg sebe. Zaplovite ovog leta u još jednu avanturu sa Pavićem i bacite karte vašeg života na sto i garantujem vam da ćete upoznati jednog novog sebe.

“Nosio je u sebi još od malih nogu jednu dobro skrivenu veliku tajnu. Kao da je osećao da nešto sa njime, kao ljudskim bićem nije u redu. I bilo je prirodno što je želeo da to promeni. Želeo je kradom i mnogo, pomalo se stideći te želje kao neke nedolične posete. Bilo je to nalik nekoj maloj gladi koja zavija kao bol pod srcem ili nekom malo bolu koji se budi kao glad u duši!

Autor: Martina Ilić

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име