5 tipova majki: Samo jedan je kompletan i stvara zdravu i snažnu decu

0
2248

Sigurno je da svaka majka odgaja dete u uverenju da radi sve najbolje za svoje dete, međutim mnoge nisu svesne činjenice da se odgoj mora i treba prilagoditi svakom detetu u skladu sa njegovim karakterom i potrebama koje ispoljava.

Psiholozi su definisali pet tipova majki, te su za svaku naveli i prednosti, ali i mane.

1.Perfekcionistički tip

Ovaj tip majki želi da ima sve pod kontrolom, a lestvicu postavljaju visoko i sebi i deci. Nije im stalo do tuđih saveta, a posebno im je važan utisak koji će ostaviti na druge. Deca ovakvih majki često su sklona preteranoj samokritičnosti i teško otvoreno pokazuju emocije. Dobra strana ovakvog oblika majčinstva je što su deca kad odrastu odgovorna i predana svemu što rade.

Pročitajte i  Srpska bitka o kojoj se ne uči u školama: Vojnici koji su pretrčali 32 km pod punom ratnom opremom za 5 sati na kraju su PESMOM savladali brojnijeg protivnika

2.Najbolje prijateljice

Zbog izbegavanja odgovornosti i manjka pravila ponašaju se prema deci kao prema sebi ravnima. Motiv je vrlo često strah od toga da će, prihvate li klasičnu ulogu majke, njihov “bezbrižan” život biti završen. Deca su u “partnerskom” odnosu s mamom, zbog čega se kasnije u vezama mogu osećati nevoljeno i potcenjeno.

Pročitajte i  Lička kapa: Oličenje srpskog slobodarskog duha i čuvar kosovskog zaveta i predanja

3.Nepredvidive majke

Ovakav stil karakterišu česta ljutnja i teskoba tako da njihove vaspitne metode zavise od trenutnog raspoloženja. U svemu vide potencijalni problem i često svoje strahove prenose na decu, koja rano nauče da prepoznaju različite tipove ljudi kako bi mogla da se nose s tuđim nepredvidivim osećanjima, ali mogu biti sklona depresiji i imati ispade besa.

4.Ja na prvom mestu

Ovaj tip majki ne shvata i ne uvažava decu kao zasebne pojedince, vrlo su nesigurne i orijentisane su samo na sebe. Deca često smatraju da je njihova uloga da urade sve da se majka oseća dobro, pa su i kasnije u životu odana i spremna da pruže podršku. Ipak, često sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanja i veruju da je majčino razmišljanje ispravnije i važnije nego njihovo.

Pročitajte i  Status ovog doktora šeruje cela Srbija: Od ove priče iz srpske bolnice bukvalno ćete se naježiti

5.Potpune majke

Ovaj oblik majčinstva je idealan jer je emocionalno uravnotežen. One pomažu deci da razvijaju svoju nezavisnost, ne teže savršenstvu, a deca se kasnije u životu usude da rizikuju, probleme doživljavaju kao izazove i bez straha ostvaruju emocionalne veze.

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime