На само 110 км од Београда, 6 км од излаза са ауто-пута (Е-75) смештен је Свилајнац.

Мали град Поморавског округа пружа вам богату туристичку понуду. Ми вам представљамо 5 места која не смете пропустити у Свилајнцу!

1.Природњачки центар Србије

туристи из разних крајева света и Србије имају прилике да посете јединствен музеј у овом делу Европе – Природњачки центар Србије. Природњачки центар Србије настао је 2015. године и само током прве године свог рада обишло га је више од 80.000 посетилаца, што сведочи о великој важности овакве научно-образвне установе. Од тада ова установа је у константном расту, а до сада га је обишло преко 150.000 људи.

Фото: Р. Дурковић/Опанак; природњачки центар Србије

На модеран и занимљив начин Природњачки центар Србије у Свилајнцу промовише научни туризам и популаризује природне науке.
Поставкама у Природњачком центру посебно се радују деца и школарци, те је ово најбоља прилика да своје малишане, кроз девет музејских поставки, уведете у свет науке и природњаштва.

Фото: Р. Дурковић/Опанак; Природњачки центар Србије

2.Црква Светог Николе

У главној улици Свилајнца, у непосредној близини гимназије налази се Црква св. Николе. Подигнута је 1826. године и једна је од најстаријих и најмонументалнијих цркава саграђених у ослобођеној Србији. На зидању и украшавању ове цркве радили су најбољи мајстори кнеза Милоша, Јован Ковач и Јања Молер.

Црква Светог Николе, Свилајнац

Иконостас са иконама из времена изградње цркве пренет је у суседно село Дубницу, а на његовом месту налази се иконостас Димитрија Посниковића. У ризници се чувају иконе из средине XIX века и позлаћени путир, дар кнеза Ресавца из 1827. године. Живопис је новији и рађен је 1961. године.

3. Ресавска Света гора

За све љубитеље верског туризма у Србији општина Свилајнац оргаизује посету Ресавској Светој гори, у склопу које се, дуж десне обале Велике Мораве, налази шест прелепих манастира јединствених по лепоти и историји.

Црква брвнара у целу Гложане, општина Свилајнац

У овој тури имаћете прилику да се упознате са Миљковим манастиром, манастиром Златенац, манастиром Томић, манастиром Добрашево, манастиром Пречисте Богородице и јединственом црквом брвнаром, која је посвећена Светом Николи.

4.Пољопривредно-ветеринарска школа

Ако се затекнете у Свилајнцу, не пропустите прилику да прошетате по имању Пољопривредно-ветеринарске школе. На 140 хектара земље простиру се пластеници, узгајају говеда, овце, свиње, коке носиље, зечеви, патке и један коњ.

Фото: Р.Дурковић/Опанак: Пољопривредно-ветеринарска школа, Свилајнац

Производи се мед, прави зимница и ајвар, узгаја се цевеће, а беспрекорно чисто и уредно двориште школе изгледа као прави велики уређени парк. Најбоље од свега је то што целу ову школску површину обрађују и уређују ђаци, те ова школа са разлогом носи титулу најбоље пољопривредне школе у Србији.

5.Кућа Стевана Синђелића

Чувен српски јунак Стеван Синђелић потекао је из Свилајначког округа. Рођен је у селу Војска, где му је подигнута биста, а у селу Грабовцу налази се спомен-кућа легендарног српског војсковође.

Трг Стевана Синђелића у Свилајнцу/ Опанак

Етнолошки комплекс војводе Стевана Синђелића у селу Грабовцу, састављен од куће, собрашице, трпезара, спомен капеле и дрвене звонаре, проглашен је спомеником културе. Рестаурацијом је добијен и културно-туристички значајан објекат а у ранијој кући готово да није било сачуваног комада намештаја или других музејских реквизита.

Још као младић, Стеван Синђелић више пута се сукобио са Турцима, у Кочиној крајини био је Петров буљубаша, а ресавски кнез је постао 1804. године и први се, са својим Ресавцима, придружио Карађорђевом позиву. Истакао се у борбама са Турцима на Јасењару, на Иванковцу, код Делиграда.

Кућа Стевана Синђелића у селу Гложане

На Свету Тројицу 1809. године, на Чегру код Ниша устаницима је командовао војвода Стеван Синђелић . Против 3000 Срба борило се чак 70 хиљада Турака. У последњем, најсиловитијем нападу, Турци успеше да провале шанац Ресаваца, наста страшан покољ и, пошто помоћ од осталих шанчева није стизала, а у шанцу је остало једва око стотину устаника, Стеван Синђелић реши да Турцима нанесе што више губитака.

У тренутку тргну кубуру и запали барут у подземном складишту. Настаде страховита експлозија а Чегарска битка оста у српској историји као легендарна. У њој је страдало око 3000 Срба и 10 хиљада Турака. Од глава изгинулих Срба Турци су, из освете, крај Ниша сазидали Ћеле кулу која представља јединствен споменик у свету.

Поред историјски и културолошки значајних места за обилазак, у ушушканом, чистом и предивно уређеном центру Свилајнца, можете одморити у неком од прелепих кафића, а успут обићи и Трг Стевана Синђелића и споменик Маре Ресавке.

ОПАНАК

1 KOMENTAR

  1. Suoer mesto, ali je do smestaja jako tesko doci. Na internetu skoro pa nema nista. Ima par hotela, koji su skuplji. Do ostalih informacija je jako tesko doci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име