6 PROFESIONALNIH SAVETA ZA USPEŠNO PRESAĐIVANJE BILJAKA: Rupu na dnu saksije prekrijte komadićima polomljene glinene posude

Znate da treba sabiti zemlju, ali kako da ne ugrozite koren pri tome? Koliko tačno treba zaliti tek presađenu biljku? Pročitajte kratke savete i presađujte biljke kao profesionalni cvećari.

Da biste vašim zelenim ljubimcima uvek obezbedili svežu zemlju i saksiju po meri, dobro je da postanete majstor lakog i veštog presađivanja.

Tako nećete gubiti previše vremena, a samim tim ćete se i sledeći put lakše odlučiti za “operaciju” presađivanja.

Pročitajte i  Специјалитет са севера Србије: Војвођанска гулаш чорба по рецепту наше читатељке

 

1.Rupu na dnu saksije prekrijte komadićem polomljene glinene posude. Pre nego što sipate svežu zemlju, stavite sloj granulata, šljunka ili krupnog peska.

6873046384_2e79474b6c_z

2.Biljku postavite u sredinu saksije, sa svih strana naspite zemlju i dobro je pritisnite. Neka nivo bude oko 2 cm niži od ivice saksije da voda ne bi prelivala.

5411963002_df99da3a11_z

3. Saksiju polako lupite o pod. Zatim dodajte zemlju, pa postupak ponovite da biste sabili zemlju. Dobro biljku zalivajte sve dok voda ne počne da curi kroz otvor na dnu.

Pročitajte i  Маска за опоравак косе и јачање длаке: Будите нежни према својој коси уз помоћ природних састојака

 

837581813_70b07ac49d_z

4. Biljku morate polako da izvadite iz saksije. Od pomoći može da bude lupkanje po dnu i sa strane, a kod tvrdokornijih slučajeva pomaže potapanje saksije u vodu.

14479171453_918389f611_z

 

5. Nova posuda treba da ima 3-4 cm veći prečnik od prethodne. U njoj će biljka biti stabilna, a koren može dobro da prodire kroz svežu zemlju.

Pročitajte i  "Ноћ укуса" на пијаци "Палилула": Добар провод уз дегустацију и музику

274900595_f39dde3370_z

6.Zemlja treba da bude tvrda, ali ne i previše sabijena. Posle zalivanja nikako je ne smete sabijati jer zbog toga biljka može da oboli.

zemlja

Izvor: Lisa

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...