Mnogi za ovo ne znaju: Ovo je 6 Srba koji su nagrađeni Oskarom

0
3669

Iako je ovogodišnja dodela Oskara iza nas, nije na odmet znati da je tokom decenija, u različitim kategorijama koje su s vremenom dodavane, dodeljeno preko 3 hiljade Oskara, a da se među dobitnicima našlo i šest Srba!

Predstavljamo vam 6 veličanstvenih!

Karl Malden – Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu za film “Tramvaj zvani želja” 1951.

Karlu Maldenu pravo ime je bilo Mladen Sekulović, otac mu je bio Srbin, a majka Čehinja. Godine 1951. je za film “Tramvaj zvani želja” dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu i time je postao prvi Srbin kome je dodeljena ova nagrada.

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Stojan Stiv Tešić – Oskar za najbolji originalni scenario za film “Breaking Away” 1979.

Užičanin Stojan Stiv Tešić u Ameriku se sa roditeljima preselio kada mu je bilo 14 godina. On je kasnije diplomirao na Univerzitetu Indijana, na odseku za slavistiku i rusku književnost.

Vikipedija

Film je preveden kao “Četiri prijatelja”, jugoslovensku premijeru imao je upravo u Užicu, po Stivovoj želji.

Zoran Perišić – Oskar za specijalno dostignuće za film “Supermen” 1979.

Zoran Perišić je rođen u Zemunu, a odrastao u Prokuplju. Oskara je dobio za specijalno dostignuće (tako se ranije zvala nagrada za specijalne efekte) za hit “Supermen” Ričarda Donera. Dobio je nadimak – “Čovek koji je naučio Supermena da leti”, a sam izum letenja na velikom platnu po njemu je nazvan “Zoptic”.

Pročitajte i  Dame u visokim potpeticama na Novosadskom sajmu: Održana tradicionalna konferencija “Biznis na štiklama”

Mirko Kovačević – Oskar za tehnička dostignuća 2007.

Inovator na polju filmske kamere, inženjer optike i elektronike Mirko Kovačević, osvojio je “tehničkog” Oskara 2007. godine za FI+3 sistem koji reguliše tri funkcije svakog objektiva na filmskim kamerama. Nagradu je na 79. dodeli podelio sa kolegom Hauardom Prestonom.

Dr Dejan Ilić – Oskar za tehnička dostignuća 2008.

Vikipedija

Profesor dr Dejan Ilić iz Selevaca kod Smedereva je naučnik iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike, nagrađivani menadžer i profesor na Univerzitu u Gracu.

Pročitajte i  Čehov objasnio: Evo zašto je muškarcima LAKŠE da žive sa GLUPOM ženom

Đorđe Milašinović – Oskar za najbolje vizelne efekte za film “Knjiga o džungli” 2017.

Đorđe Milašinović se nalazio u ekipi koja je nagrađena Oskarom za vizuelne efekete u ostvarenju “The Jungle Book” 2017. godine. Reč je bila o njegovom prvom projektu, a od tada ovaj talentovani mladić je radio na nekim od najskupljih i najpoznatijih filmova kao što su “Osvetnici – Rat beskraja”, “Pirati sa Kariba – Salazarova osveta”, “Planeta majmuna – Rat”, itd.

Magazin Stil/Dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime