Многи за ово не знају: Ово је 6 Срба који су награђени Оскаром

0
3633

Иако је овогодишња додела Оскара иза нас, није на одмет знати да је током деценија, у различитим категоријама које су с временом додаване, додељено преко 3 хиљаде Оскара, а да се међу добитницима нашло и шест Срба!

Представљамо вам 6 величанствених!

Kарл Малден – Оскар за најбољу споредну мушку улогу за филм “Трамвај звани жеља” 1951.

Kарлу Малдену право име је било Младен Секуловић, отац му је био Србин, а мајка Чехиња. Године 1951. је за филм “Трамвај звани жеља” добио Оскара за најбољу споредну мушку улогу и тиме је постао први Србин коме је додељена ова награда.

Pročitajte i  Најбољи рецепт за припрему младих кромпирића: Од сада ћете их само овако правити

Стојан Стив Тешић – Оскар за најбољи оригинални сценарио за филм “Бреакинг Аwаy” 1979.

Ужичанин Стојан Стив Тешић у Америку се са родитељима преселио када му је било 14 година. Он је касније дипломирао на Универзитету Индијана, на одсеку за славистику и руску књижевност.

Википедија

Филм је преведен као “Четири пријатеља”, југословенску премијеру имао је управо у Ужицу, по Стивовој жељи.

Зоран Перишић – Оскар за специјално достигнуће за филм “Супермен” 1979.

Зоран Перишић је рођен у Земуну, а одрастао у Прокупљу. Оскара је добио за специјално достигнуће (тако се раније звала награда за специјалне ефекте) за хит “Супермен” Ричарда Донера. Добио је надимак – “Човек који је научио Супермена да лети”, а сам изум летења на великом платну по њему је назван “Зоптиц”.

Pročitajte i  Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Мирко Kовачевић – Оскар за техничка достигнућа 2007.

Иноватор на пољу филмске камере, инжењер оптике и електронике Мирко Kовачевић, освојио је “техничког” Оскара 2007. године за ФИ+3 систем који регулише три функције сваког објектива на филмским камерама. Награду је на 79. додели поделио са колегом Хауардом Престоном.

Др Дејан Илић – Оскар за техничка достигнућа 2008.

Википедија

Професор др Дејан Илић из Селеваца код Смедерева је научник из области физичке хемије, микрорачунарства, електронике, награђивани менаџер и професор на Универзиту у Грацу.

Pročitajte i  Потпуно генијално: Погледајте ремек-дела архитектуре брутализма на просторима старе Југославије

Ђорђе Милашиновић – Оскар за најбоље визелне ефекте за филм “Kњига о џунгли” 2017.

Ђорђе Милашиновић се налазио у екипи која је награђена Оскаром за визуелне ефекете у остварењу “Тхе Јунгле Боок” 2017. године. Реч је била о његовом првом пројекту, а од тада овај талентовани младић је радио на неким од најскупљих и најпознатијих филмова као што су “Осветници – Рат бескраја”, “Пирати са Kариба – Салазарова освета”, “Планета мајмуна – Рат”, итд.

Magazin Stil/Dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име