ODLIČAN PROVOD ZA MALO PARA: 7 manifestacija u Srbiji koje ne smete propustiti ovog leta

0
862

1.Gitarijada u Zaječaru

Dobar spoj pozitivnih vibracija i višedecenijska tradicija najdugovečnijeg festivala rok muzike, garancija su da posetioce 50. Gitarijade, tokom 5 dana, na 5 bina, uz brojne prateće sadržaje i bonus program iznenađenja, očekuje jedinstveni rok spektakl.

gitarijada

Jubilarna 50. Gitarijada u Zaječaru biće održana od 11. do 13. avgusta uprkos teškoj finansijskoj situaciji.Na festivalu su svoje učešće potvrdili Riblja čorba i Ortodoks kelts, a pevač Željko Vasić prihvatio se posla predsednika organizacionog odbora.

rokeri i bajkeri

Ponovo će se rokeri i bajkeri okupiti u rok kampu, koji će početi 10. avgusta i biće besplatan s jednim obrokom dnevno, a sve svirke biće završene do jedan sat posle ponoći, nakon čega će biti organizovane bioskopske projekcije i izložbe na temu istorije rokenrola i Gitarijade.

2.Beer Fest

Belgrade Beer Fest je po prosečnoj poseti najveći pivski festival u jugoistočnoj Evropi. Za 5 dana koliko traje, Festival poseti preko 500.000 ljudi. Ovakvu posećenost Festival ima zahvaljujući svojim osnovnim principima – besplatnom ulazu, izuzetnom muzičkom programu i širokoj ponudi domaćih i inostranih pivskih brendova.

festival

Ove godine veliko otvaranje Beer Festa biće 17. avgusta. Muzički program je i dalje u pripremi.

beer fest

3.Nušićijada u Ivanjici

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Pamti se, kako po kulturnim sadržajima, tako po dobroj atmosferi, kafani i šali, jer je to biopraznik humora i veselja.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

nušićijada

Osnovni ciljevi festivala su bogaćenje kulturnog života zajednice, njeno aktiviranje, aktiviranje mladih i talentovanih ljudi opštine i regiona i unapređivanje turističke ponude opštine, regiona i čitave zemlje.

nušić

Nušićijada kombinuje mnoge kulturne sadržaje: muzičke koncerte, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, i još mnogo sadržaja poput edukativnih programa za mlade, plesnih uličnih predstava ili raznovrsnih izložbi. Novi festival zadržao je svoja stara obeležja poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene parade pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.


4. ZlatarFest 

ZlatarFest 2016 će se održati od 28. do 31. jula 2016. godine na nekoliko lokacija na teritoriji opštine Nova Varoš. Centralno mesto održavanja je Trg vojvode Petara Bojovića u Novoj Varoši.

zlatar fest

Propraćen je različitim sadržajima. Od sajma domaće hrane do raznoraznih muzičkih programa.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

5. Guča

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubača koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije.

guča

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog Avgusta. Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

6.Nišvil, internacionalni jazz festival

Internacionalni Nišvil džez festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995.godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je i veliki tekst o festivalu “Nišvil – evropsko lice Srbije” (“Nišville – European face of Serbia”) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu.

nišvil

Nišvil jazz festival je Javna Gradska Manifestacija Niša od 2005, a 2010. godine, odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije i Manifestacija od Nacionalnog značaja. Nišville je i dobitnik statue “Najbolje iz Srbije” za 2011. godinu, po izboru Ministarstva trgovine i usluga, Privredne komore Srbije i časopisa “Privredni pregled”, a dobitnik je i nagrade “Projekat budućnosti” u akciji Kluba privrednih novinara Srbije 2010 i Centra za mala i srednja preduzeća. Turistička organizacija Srbije uvrštava Nišvil u svoju zvaničnu sajamsku ponudu širom Evrope, a mnoge domaće i strane turističke organizacije i agencije pozivaju zaljubljuenike u džez da, krajem avgusta, posete Srbiju i mitski grad Niš.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

nisvill

7.Vrnjački karneval

Uz Guču i Exit Vrnjački karneval je jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Na njoj često bude i do 20 000 posetilaca. Održava se u julu mesecu i traje nedelju dana.

festival vrnjački

Tokom tih da dana održava se veliki broj maskenbala, festivala izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, sportskih dešavanja… A svakako centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Tokom karnevalskih dana naići ćete na topao doček vaših domaćina i karnevalsko raspoloženje koje će Vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani.

Ove godine karneval će se održati od 10. do 17. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име