Р.В. из Суботице сакупљао је 7 година кованице од 20 динара и уштедео 600.000 динара, али сада наилази на одбијање јер банкари и продавци “не знају шта да раде са толико кованица”.

– Прво сам сакупљао ситан новац, од 1 ,2, 5, 10 и 20 динара. Када бих сакупио око 5.000 динара, однео бих и заменио у папирне новчанице и нисам имао проблема раније – прича он.

Но, када је кренуо да сакупљао 20-ице, циљ му је био да сакупи 100.000, али је дошао до 200.000, 300.000 и на крају 600.000.

Он се у међувремену оженио, почео градњу куће и желео да “ситниш” искористи за кров над главом. Али…

Pročitajte i  За ове речи смо сви мислили да су наше: Запањиће вас количина турцизама у српском језику!

– Пошто нико неће кованице, каснимо са градњим два месеца – каже он.

Прво је отишао у банку у којој има рачун, и питао да ли би заменили свих 600.000, али када су чули о којој своти је реч одбили су. И све банке редом. Рекли су му да може да донесе 10.000 или 15.000 динара.

Из Народне банке су му саопштили да не постоји законска регулатива по којој би неко морао да му замени новац. Савет је био да троши двадесетице.

Pročitajte i  Како се правилно честита Васкрс: Христос воскресе, васкрсе, васкресе... Само два облика су прихватљива у нашем језику!

Са потрошњом ипак наилази на нове проблеме. Када је наручио трпезаријски сто од 25.000 динара, прво је однео депозит од 5.000 динара у папирним новчаницама, а када је отишао по сто повео је колегу да би имао сведока пошто је остатак новца, дведесетице замотане у папир по 1.000 динара понео у кутији за ципеле.

– Нису хтели да приме кованице јер им наводно банка неће уважити пазар. Радница је ипак позвала банку и тврдила да јој је речено да ће им на 20.000 динара узети 1.000 динара провизије. У продавници сам најавио да ће банка имати проблема јер им је бесправно узела провизију и онда су ми вратили 1.000 динара уз признање да их банка није ни тражила – прича Р.В.

Pročitajte i  Човек од челика: Акробата Драгољуб Алексић држећи се зубима за каиш летео изнад Београда

Кад је његова жена отишла у мењачницу са кованицама у вредности од 6.000 динара, да купи евре, радница је одбила да јој прода.

– Пријавићу тај случај заштитницима потрошача јер није била у питању замена, већ куповина – каже он.

– Не знам ко се уопште бави ситуацијама у којој вам одбијају валидан новац – пита се он.

(Курир)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име