Да се много пажње поклањало невестама и венчању сведоче многи обреди везани за овај догађај.

Некада се веровало да су млада и сви учесници у свадбеном обреду изложенији злим силама, него у свакодневици.

Млади су се, због недефинисаног статуса, приписивале демонске моћи, те је она често бивала покривена велом како би заштитила себе од урока, али и друге од сопствене моћи.

Сам чин облачења невесте имао је посебно место у нашој традицији. О значају тог чина на посебан начин сведочи дело српског сликара Паје Јовановића “Кићење невесте”. Слика се у литератури појављује и под називима „Невеста“, „Ките младу“, „Опрема младе“ и представља две жене које ките невесту. Са њихове леве стране насликана је мајка, која склопљених руку плаче од радости. Такође су насликана и улазна врата са леве стране, на којој стоји девојка која само што није заплакала, док се са десне стране налазила жена која води девојчицу са даровима ка невести.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

29. априла под окриљем организације која се бави очувањем српске културне баштине у Америци, а коју предводи Биљана Реган, успешно је одржана ревија свадбених костима из околине Шумадије, Мачве, Врањског поља, Хрватске посавине и Београда. 

Специјалном догађају у Вашингтону посебну чар дао је наступ групе Slaveya , која се састоји од женских вокала који интерпретирају вокалну музику из православних традиција Балкана и Грузије.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Једна од чланица групе Теодосија Остин изнела је све похвале на рачун моделираних, прелепих и аутентичних народних ношњи, које је представило Удружење за очување балканске културе коју предводи Биљана Рехан.

Посебну драж дало је извођење песме “Хајде Јано” на крају догађаја, уз коју су сви учесници весело заиграли.

Преносимо вам делић атмосфере са овог предивог догађаја.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име