750.000 EVRA SRPSKOJ DECI: Đuro i Ilinka Trifunović ostavili nasledstvo dečjoj zdravstvenoj ustanovi

0
410

Đuro i Ilinka Trifunović, Srbi iz sela Kosova u Dalmaciji nisu imai dece, a sve nasledstvo želeli su da ostave jednoj od dečjih zdravstvenih ustanova u Beogradu.

par

Želja im se i ostvarila.

Institut za zdravstvenu zaštitu  majke i deteta “Dr Vukan Čupić” obeležio je 66. godinu svog postojanja.

Zahvaljujući donacijama, mnogi delovi instituta su ulepšani, a nabavljeni su i aparati za savremeno lečenje. Najviše novca ustanova je dobila sasvim neočekivano – bračni par Trifunović iz Kanade zaveštao je ovoj medicinskoj kući oko 750.000 evra, piše “Politika”.

Njihov humani čin smatra se najvećom pojedinačnom donacijom nekoj zdravstvenoj ustanovi.

“Đuro i Ilinka Trifunović su bili Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije, a živeli su u Kanadi i imali su živinarsku farmu. Nisu imali dece i odlučili su da najveći deo nasledstva ostave nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Njihova rođaka Jelica Radosavljević je predložila da donaciju dobije institut i to je prihvaćeno”, rekao je docent dr Radoje Simić, direktor instituta.

Pročitajte i  Proveren metod za UKLANjANjE smrdibuba: Isprskaj OVIM vrata i prozore i neće ti proviriti u kuću

Za urgentnu pomoć mališanima Institut za majku i dete i Univerzitetska dečja klinika smenjuju se, pa imaju dežurstva svakog drugog dana. Nekada su medicinari u institutu u toku dežurstava imali oko 50 dece, a sada se taj broj utrostručio.

“Najveći smo dom zdravlja u Srbiji, jer već u po podnevnim satima roditelji počinju da dovode decu. Najčešće su to, na sreću, bezazleni problemi koji bi mogli da se reši i u malom domu zdravlja. Posle 18 sati naše čekaonice liče na košnice. Nekada pregledi traju po nekoliko sati jer se čekaju rezultati krvne slike i raznih snimanja, pa se roditelji ljute što čekaju. Najčešće primedbe imamo upravo na čekanje u hitnoj službi i zakazivanje pregleda, ali na neke procedure treba sačekati i po šest meseci. Samo kroz dnevne bolnice prođe oko 4.000 pacijenata. Tendencija je da se pacijenti što manje zadržavaju u bolnicama i da se rade minimalno invazivne procedure. To su, na primer, operacije bez rezova koje radimo u kardiologiji ili primena specijalnog aparata za razbijanje kamena koji se koristi u urologiji, pa deca ne moraju da se operišu na klasičan način. Iz donacije porodice Trifunović kupili smo laser za ORL odeljenje i mi ga sad jedini imamo”, ističe dr Simić i dodaje da je u bolnici proširen obim genetičkih analiza, a nabavljen je i aparat za snimanje dece koja pate od epilepsije.

Pročitajte i  Svi ste čuli za Savu Šumanovića, ali da li znate da Šid ima još jednog slikara, čija ce jedna slika trenutno nalazi na izložbi u Parizu

Na redu je preuređenje Odeljenja kliničke patologije, koje nije renovirano od osnivanja instituta. Ta služba ima patologe koje nema nijedna dečja ustanova u Srbiji i tu dolaze na preglede mali pacijenti iz raznih ustanova kako bi im se utvrdila vrsta bolesti, terapije, da li je neko oboljenje maligno ili benigno.

majka i dete

Politika

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime