8 POTRESNIH SLIKA POTOPLJENOG MANASTIRA: “Gračanica tone, ali ushodi na nebo”

0
1385

Uprkos apelima vernika da je manastir ugrožen i da mu preti potpuni potop usled kiša koje su ovih dana padale, voda sve više prodire u manastir i preti da ga potpuno uništi.

gračanica potopljena

Još u ponedeljak su vernici apelovali na lokalne vlasti da se što pre aktiviraju, jer se bujica približava manastirskim zidinama.

manastir potopljen

“Gračanica tone, ali ushodi na nebo”, napisao je otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na fotografiji na kojoj se vidi poplavljena unutrašnjost manastira, uništene ikone i urušen oltar.

gračanica 5

U jučerašnjem protestu vernici su, nezadovoljni odlukom valjevskih odbornika da se punjenje brane ne zaustavi, ušli u zgradu opštine i pevali moleban za spas svetinje.

potopljena gračanica

 

Povodom ovih događaja juče se oglasila i Eparhija valjevska u saopštenju da i pored svih napora koje je Eparhija uložila projekat koji je doveo do potapanja manastira nikako nije mogao biti zaustavljen.

manastir grač

“Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski Milutin od 2008. godine do danas u više navrata obraćao se nadležnima i javnosti sa apelom da se i manastir i priroda sačuva tako što će se akumulacija zaustaviti na koti 333mnv. Poslednji takav apel Episkom Milutin je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i upravi brane Rovni pre samo nekoliko dana”, navodi se u saopštenju Eparhije valjevske.

potop potop grač

Eparhija valjevska u svom saopštenju navodi sa željenjem i nevericom da u “u drevnoj svetinje našeg kraja više nije moguće služiti Svetu Liturgiju”.

užas gračanica

U blizini potopljenog manastira vernici su počeli da pale sveće za spas Gračanice.

sveće za spas

 

PROČITAJTE JOŠ:VALJEVSKA GRAČANICA: Srpska svetinja stara 600 godina nestaje pod vodom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име