8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine: Danas bi mnogima bile potpuno nezamislive

0
2555

Evo 8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine:

1. Deca su sama ostajala kod kuće i po nekoliko sati dok su roditelji na poslu ili kod prijatelja. Deca su često sama pravila ručak ili obavljala osnovne kućne poslove, pa su tek onda išla u školu, dok su roditelji bili na poslu.

2. Kacige za bicikl? Šta je to? Deca su slobodno vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na kolenima, ni na glavi.

3. Deca su se vozila u automobilima, a auto sedišta specijalno za njih nisu ni postojala. Deca često nisu bila ni vezana na zadnjem sedištu, a neke su roditelji držali u krilu dok su vozili.

Pročitajte i  Tarzan od Srbije: Čuveni Džoni Vajsmiler je rođen u Banatu, a poslednja želja bila je da mu na sahrani puste tri puta ovu stvar

4. Deci je bilo dopušteno da se igraju – bilo gde i s kim god žele! Sećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate – ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gde ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gde želite i da se igrate s čim i s kim god želite.

Pročitajte i  BIO JE "DUPLI" ZET ĐURE JAKŠIĆA: Pesnik Vojislav Ilić živeo je u grehu sa svastikom, a zabranjena ljubav koštala ga je života

5. Roditelji nisu obraćali veliku pažnju na to šta deca jedu i koliko jedu. Danas majke imaju opsesiju da deci spreme zdravu hranu, te da deca ne preteraju sa nezdravom hranom. Pre toga nije bilo.

6. Deca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštanskog creva. Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa deci daju filtriranu vodu ili flaširanu. Deca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštanskog creva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da deca danas znaju i da piju vodu sa creva?!

Pročitajte i  Kako se brani domovina: Podsetite se ovih poučnih stihova koje smo u školi učili napamet

7. Starija deca su čuvala mlađu decu. Recimo, šestogodišnje dete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju decu.

8. Deca su na televiziji mogla da gledaju šta su htela. Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi. Tako da za decu nije bilo limita po tom pitanju.

Izvor: Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime