8 ствари које су родитељи допуштали деци 1980. године: Данас би многима биле потпуно незамисливе

0
4284
Foto: Jutjub/printskrin

Ево 8 ствари које су родитељи допуштали деци 1980. године:

1. Деца су сама остајала код куће и по неколико сати док су родитељи на послу или код пријатеља. Деца су често сама правила ручак или обављала основне кућне послове, па су тек онда ишла у школу, док су родитељи били на послу.

2. Kациге за бицикл? Шта је то? Деца су слободно возила бицикл и нико није носио никакву заштиту: ни на коленима, ни на глави.

3. Деца су се возила у аутомобилима, а ауто седишта специјално за њих нису ни постојала. Деца често нису била ни везана на задњем седишту, а неке су родитељи држали у крилу док су возили.

Pročitajte i  Старински рецепт за кох са којим нема грешке: Овако су га правиле наше баке

4. Деци је било допуштено да се играју – било где и с ким год желе! Сећате ли се оног момента када након буђења изађете из куће, игра вас понесе па се кући вратите тек на вечеру, јер знате – ако се вратите на ручак, родитељи ће вас питати где сте били. Овако сте имали сву слободу да идете где желите и да се играте с чим и с ким год желите.

Pročitajte i  НЕСРЕЋНИ ЖИВОТ НАЈМЛАЂЕ СРПСKЕ KРАЉИЦЕ: Kао дете удали су је за 50 година старијег краља Милутина, замонашила се како би побегла од њега, а ОНДА...

5. Родитељи нису обраћали велику пажњу на то шта деца једу и колико једу. Данас мајке имају опсесију да деци спреме здраву храну, те да деца не претерају са нездравом храном. Пре тога није било.

6. Деца су могла да пију воду директно са чесме и из баштанског црева. Данас родитеље плаши чињеница да вода са чесме није довољно здрава, па деци дају филтрирану воду или флаширану. Деца по парковима носе флашице са водом, а вода са баштанског црева не долази у обзир. Нисмо сигурни да деца данас знају и да пију воду са црева?!

Pročitajte i  Обреновиће стигла кумовска клетва: Кнез Милош ју је дуго окајавао, а многи верују да и данас траје

7. Старија деца су чувала млађу децу. Рецимо, шестогодишње дете је чувало млађег брата или сестру. Данас то не долази у обзир. Само одрасле и одговорне особе могу да чувају децу.

8. Деца су на телевизији могла да гледају шта су хтела. Често су се породично гледали насилни филмови, хорор и романтични филмови. Тако да за децу није било лимита по том питању.

Извор: Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име