Prve zadužbine Stefana Nemanje, manastiri Sv. Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, obeležavaju 850 godina postojanja. U godini jubileja pokrenuta je inicijativa za obnovu hramova koji su simbol stvaranja Srpske države.

Manastir Sveti Nikola se nalazi na brdu iznad Kuršumlije odakle se pruža pogled na grad koji je nekad, zbog belih krovova svetinja, nosio ime Bele Crkve. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir svetog Nikole u Kuršumliji

“Karakterističan je i po trodelnom oltarskom prostoru i južnom aneksu koji je verovatno bio predviđen za grobno mesto ktitora. Centralni deo takođe je karakterističan po načinu gradnje, gde je svaki drugi red opeke uvučen unutra”, kaže Dragan Simić, istoričar umetnosti.

Pročitajte i  Običaji na Mali Božić i Svetog Vasilija: Evo šta se OBAVEZNO radi na ovaj dan, a koje radnje su STROGO zabranjene

Crkva Sv.Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi Nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

“Odavde, sa ovog mesta, Stefan Nemanja je počeo da ujedinjuje plemena i počeo da stvara državu tako što je prvo napravio ovaj manastir, koji je inače stariji od Đurđevih stupova, pa sve dalje”, navodi za RTS Slobodan Miletić, starešina crkve u Kuršumliji.

Pročitajte i  Hrskav spolja, a mekan i sočan unutra! Jednostavan trik za najukusniji krompir ikad!

Ovde je Sveti Sava smestio sedište episkopije i blagoslovio prvog vernika. U godini kada se obeležava osam i po vekova prvih Nemanjinih zadužbina pokrenuta je inicijativa za obnovu manastira Svetog Nikole i Presvete bogorodice koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je Stefan Nemanja sagradio za svoju ženu Anu.

Manastir presvete Bogorodice

“Želja nam je da upravo zbog velike istorijske, kulturne, ali i turističke vrednosti ova dva manastira, da ih obnovimo, da se izgrade prateći konaci kod manastira Sv. Nikole i Presvete Bogorodice, dovede bratstvo, odnosno sestrinstvo, jer, ukoliko sagledavamo same činjenice, definitivno u tom delu, ova dva manstira moraju imati. Primat”, naglašava Slaviša Jovanović, iz Odbora za obnovu Nemanjinih zadužbina.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

U Kuršumlijskom kraju nalazi se više od 70 duhovnih svetinja koje predstavljaju važno kulturno nasleđe, ali I mesta koja rado posećuju turisti.

IZVOR: RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime