GOSPOD NIJE HTEO DA OVO MESTO OSTANE PUSTO: Bogoslovsku školu u Prizrenu završila prva posleratna generacija

Bogoslovska škola na Kosmetu ostala potpuno pusta kada su, spasavajući živote 1999. i 2004. godine Srbi napustili Prizren. Međutim, pre pet godina u školu se upisalo jedanaes učenika, čime je njen rad obnovljen.

bogoslovija u prizrenu 2004

Taj prvi korak bio je najteži, ali nijednog trenutka nismo bili u oskudici – kaže vladika Teodosije, vršilac dužnosti rektora prizrenske Bogoslovije, u čijim klupama sada boravi pedesetak učenika iz svih krajeva Kosmeta i centralne Srbije.

U ovoj duhovnoj školi, koja je u svojoj 140 godina dugoj istoriji prekinula rad samo u periodu od 1999. do 2011. godine, predavači su bili patrijarsi Varnava, Pavle i Irinej.

obnovljena bogoslovija

– Gospod nije hteo da ovo mesto ostane pusto – istakao je vladika Teodosije. – Posebno sam srećan što u proteklih pet godina ni učenici ni predavači ni jednog trenutka nisu bili u oskudici i što tokom tog perioda nije zabeležen ni jedan jedini incidet.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Radost zbog učenja u ovoj najpoznatijoj duhovnoj školi u našoj zemlji ne skrivaju ni učenici, koji ove godine završavaju školovanje, ali ni oni koji će još nekoliko godina provesti učeći u kabinetima i učionicama obnovljenog kompleksa, koji je svom narodu zaveštao Sima Andrejević Igumanov.

prvi đaci

– Kada bi mi se ponovo pružila prilika, sigurno bih upisao istu školu, sa istim ljudima i istim profesorima i sve ovo ponovo prošao – priča bogoslov Nikola Rakićević (21).

Pročitajte i  Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

– Deo života sam utkao u ovu školu, u koju sam došao kada je još bila u ruševinama od posledica martovskog pogroma 2004. godine – priča Dušan, ponosan što je učio u školi u kojoj su predavači bili najpoznatiji srpski duhovnici.

Da je čast pohađati školu u gradu u kojem je stolovao veliki srpski car Dušan, smatra i Žarko Perić (16) iz Klokota, učenik druge godine.

– Ova škola je poznata među našim ljudima u čitavom svetu. Zato sam bio presrećan kada sam primljen u Bogosloviju i trudiću se da opravdam to poverenje – priča Žarko, koji je ponosan na svoje drugove iz centralne Srbije koji, kako ističe, nijednog trenutka nisu pokazali strah zbog toga što rade i žive u albanskom okruženju.

Pročitajte i  Из књиге "Болести душе" Николаја Пестова: Питања која ће вам открити да ли је ваше психичко здравље нарушено

Otac Andrej, zamenik rektora prizrenske Bogoslovije, ističe da je obnova ove duhovne škole započela još 2006. godine u okviru sanacije porušenih crkava i manastira.

– Mogu reći da je obnova Bogoslovije zapravo životno delo episkopa Teodosija – ističe otac Andrej i dodaje da je trenutno u školi 52 učenika i 12 profesora. – Obnovom zgrade Sime Igumanova, odnosno internata i rektorata, dobili smo savršene uslove za rad i učenika i profesora i mogu reći da su uslovi bolji nego što su ikada bili.

Novosti

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...