98 GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA: Naše će sene lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu

0
1471

Pre 98 godina na današnji dan, 28. aprila 1918. godine umro je Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosna. Njegov atentat u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

princip Gavrilo

Nakon počinjenog atentata, Gavrilo Princip je osuđen na 20 godina robije, pošto je bio suviše mlad za smrtnu kaznu. Najpre je kaznu služio u Sarajevu, a zatim i u češkom Terezinu, gde je i umro. Na zidu ćelije u Terezinu Princip je napisao:
„Naše će sene lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu…“.

Pročitajte i  Ускршњи празници на београдским пијацама: Очекујте богату понуду и поклоне

U znak sećanja na noć uoči atentata kada su se vidovdanski heroji zakleli na grobu „mladobosanca“ Bogdana Žerajića da će oni ostvariti njegovo započeto delo, Gavrilo je urezao stihove na zatvorskoj limenoj porciji: „Tromo se vreme vuče, i ničeg novog nema, danas sve kao juče, sutra se isto sprema. Pravo je rekao Žerajić, taj srpski soko sivi – Ko hoće da živi nek mre, ko hoće da mre nek živi“.

Pročitajte i  Дуго скривана тајна Оливере Марковић: Једну умрлицу чувала је до краја живота
gavrilo princip na suđenju
Suđenje Gavrilu Principu nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika

 

Posmrtni ostaci „vidovdanskih junaka“ nakon Prvog svetskog rata, 7. jula 1920. godine preneseni su i sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu. Tek 1939. godine njihove kosti bile konačno položene u kapeli „Vidovdanskih heroja“ na pravoslavnom groblju, na Koševu.

Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u Vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Pročitajte i  Како се правилно честита Васкрс: Христос воскресе, васкрсе, васкресе... Само два облика су прихватљива у нашем језику!

princip

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име