Већина Београђана не зна да на Ади Циганлији, осим Савског, постоји још једно мање језеро…

Наиме, пре настанка Савског језера, у делу аде на коме се данас налази Ада Сафари налазила се природна депресија, односно мочвара, која се пунила током великих водостаја Саве. Становници Чукарице су је тада звали Савска бара. Крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века, мочвара је потпуно исушена, а на њеном месту направљен је забавни парк, који се убрзо показао као нерентабилан, па је затворен. После тога, терен се поново преобратио у мочвару зараслу трском, шеваром и шипрагом. На истом је почео да се гомила отпад, а у близини је израсло и полулегално насеље.

Ada Safari.jpg
Аутор: MagyshadowСопствено дело, CC BY-SA 4.0, Веза

Почетком 90-их година, приватном иницијативом, започело је ново чишћење Савске баре, да би се 1994. детаљно очистило и постало језеро Ада Сафари. Смештено је на полуострву Ада Циганлија, у близини доњег шпица, између реке Саве и Чукаричког рукавца, на 5 km од строгог центра престонице. Језеро је у облику латиничног слова S, површине око 6 хектара и просечне дубине око 2 метара. Намењено је за спортски риболов, али је отворено и за остале посетиоце. Окружено је густом столетном шумом.

Pročitajte i  Никако не игноришите ову промену на кожи: Може бити ЈАСАН знак да имате ДИЈАБЕТЕС

Око највећег дела језера постоји стаза за шетњу, која може да се користи током целе године. Ту се налази и мини зоо врт, са зечевима, козама, фазанима, паткама, лабудовоима, пауновима, моркама, голубовима… због чега цео комплекс подсећа на својеврстан резерват природе. Мини зоолоши врт (настао 2003. год)
домаћих животиња отворен је за све посетиоце и омиљен је међу најмалађима. Неке од животиња слободно шетају дружећи се са посетиоцома. У њему се налази и велики акваријум који поседује необичне врсте шарана. Зову их златне рибице и буде велику пажњу сваког посетиоца.

У непосредној близини смештено је дечје позориште–игралиште „Робинзоново острво”, које је посебно активно током летњих месеци.

Pročitajte i  Дођите у Србију: Промотивна кампања Туристичке организације Србије на Euronews-у

Етно ресторан “Опуштено” подигнут је 2004.год. У њему можете пробати национална јела спремана по старим српским рецептима, из оригиналних посуда, што буди интересовање све већег броја грађана и туриста. Својом позицијом, изнад језера, дрвеном грађом и баштом под отвореним небом, под крошњама густих јасенова, ораха, туја… уз најбоље домаће вино и храну чини да се осећате као да сте километрима далеко од ужареног градског асфалта. Ресторан постаје омиљено место за необичне прославе: венчања у старом Вајату, на чамцу, на мосту ….

Двориште је сређено за опуштени боравак у сенци столетног дрвећа, где се једу надалеко познате гирице и рибља чорба уз пиво или сок по ценама прилагођеним за свачији џеп. Постало је место где можете уживати у природи и лепоти ове мале београдске оазе, неверујући да се налазите на само 5 км од центра града.

Pročitajte i  Тому је савест УБИЈАЛА, месец дана није могао да УМРЕ! Ово је разлог свађе Томе и Новице Здравковића

Ту је и дрвени вајат из 18. века, са својим ограђеним двориштем, који приказује живот наших предака. Представља музејски експонат где можете уживати у духу прошлости. Оригиналан, пренет из Шумадије 2010. год. Многе репортаже, разна снимања су направљена баш око њега.

Године 2011. направљен је мост по угледу на онај преко Аде, испод којег тече поток. Чудесна шума – просторно решење екстеријера који сачињавају скулптуре од различитих материјала постављена је 2014. год. Оне представљају фигуре из познатих бајки, тематски одвојене. Циљ је довести децу у природу и одвојити их од електронских медија. Као и да представљање наше прошлости у Србији.

Фото: adasafari.co.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име