AKO POSEĆUJETE OSTROG OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE: Ovo su pravila ponašanja i oblačenja u manastiru

0
6287

Poseta Ostrogu za mnoge predstavlja sam dodir sa Bogom. Bilo da se manastir posećuje zbog utehe, bilo zato što se u njemu traži oprost grehova ili uteha, u njega morate pre svega, poneti čisto srce.

manastir 2

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi.

Pročitajte i  Večan mu spomen i carstvo nebesko: Upokojio se mitropolit Amfilohije

U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice duhih rukava.

žena se oli

Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale.

Ako planirate da pešačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vernici se zavetuju te taj put prolaze bosi.

Pročitajte i  Patrijarh Irinej počivaće u NAJLEPŠEM HRAMU: Biće prvi poglavar koji je sahranjen baš na tom mestu

U manastiru Ostrog možete i prenoćiti. Za to je posebno namenjen konak Donjeg i Gornjeg manastira. Budući da su oni često puni zbog mnogih vernika koji dolaze na prenoćište, manastir često obezbeđuje i ćebad kako vernicima, koji noćevaju ispred, ne bi bilo hladno.

manastir konaciste

U manastir se često donose, kako lične stvari, tako i stvari bližnjih prijatelja i članova porodice, da bi bile osveštene pored kivota Svetog Vasilija.

Poklonici često nose i darove monasima. Najčešće su to šećer, kafa ili ulje, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.

Pročitajte i  Običaji na Svetu Petku: Samo na OVAJ način prizvaćete u pomoć veliku svetiteljku

manastir 3

Postoji staro verovanje koje kaže da posetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj. ne pričate.

Na Ostrog se dolazi sa verom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

Beograd.in

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime