Slučajnost ili ne: Američki pisac predvideo Koronu pre skoro 40 godina?

0
2020
Film "Zaraza" (2011)

Američki novelista Din Kunc u knjizi “The eyes of darkness” objavljenoj još 1981. godine predvideo je dolazak današnjeg virusa Kovid-19.

U vreme sve većeg širenja virusa, a ujedno i straha i panike među ljudima, društvenim mrežama kruže fotografije pomenutog trilera izdatog pre 39 godina u kome se govori o virusu Vuhan-400 nastalom 2020. godine u Institutu za virologiju smeštenom nadomak grada Vuhan koji će pokositi čovečanstvo.

Naime, novelista piše o ovom virusu kao o savršenom oružju osmišljenom od strane kineske vlade koje pogađa samo ljudska bića. Ono što ga čini najopasnijim  je period inkubacije od samo 4 časa, s tim da čovek zaražen virusom ne može da preživi duže od 24 časa što dovodi do stope smrtnosti od 100%.

Pročitajte i  Sirotinjski slatkiš koji smo obožavali kao mali! Makarone sa prženim šećerom i prezlama kao iz bakine kuhinje

I pored sličnosti sa današnjim  virusom koje su prilično upadljive, postoje neosporive činjenice da je Vuhan-400 zapravo samo fikcija. Korona virus ima neuporedivo manju stopu smrtnosti kao i duži period inkubacije i nije dokazano da je bio-oružje napravljeno od strane čoveka.

Laboratija spomenuta u knjizi zaista postoji, međutim ona je osnovna 1956. odnosno dosta pre nego što je roman objavljen. Takođe, u prvom izdanju knjige virus je nosio ime Gorski-400 i dolazio od ruskog naučnika. Nakon toga ime virusa je promenjeno devedesetih godina, iz nepoznatih razloga.

Pročitajte i  Tradicionalno jelo kome niko ne može da odoli: Najbolji recept za najukusniji svadbarski kupus

Ovaj fikcijski triler  govori o majci koja šalje sina na kampovanje usled  kojeg se dešava iznenadna nesreća. Svako ko se zadesio na tom putovanju umire neobjašnjivom smrću. Majka, kao glavni akter priče, zajedno sa prijateljem kreće u potragu za saznanjem o tome šta se desilo na dan smrti sina, nakon uznemirujućih znakova da on zapravo nije mrtav.

Pročitajte i  Vreme je da napravite breskvice: Kolač koga se sećamo sa nostalgijom

Da ovakve slučajnosti predviđanja nisu toliko retke govori i jedan drugi roman vidovnjakinje Silvije Braun naslova “End of days” iz 2008. godine koji predviđa bolest 2020. godine koja napada pluća i bronhije. Ona govori o tome da će se virus brzo povući i onda silovito napasti deset godina kasnije, nakon čega će potpuno iščeznuti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime