Случајност или не: Амерички писац предвидео Корону пре скоро 40 година?

0
2051
Film "Zaraza" (2011)

Амерички новелиста Дин Кунц у књизи “The eyes of darkness” објављеној још 1981. године предвидео је долазак данашњег вируса Ковид-19.

У време све већег ширења вируса, а уједно и страха и панике међу људима, друштвеним мрежама круже фотографије поменутог трилера издатог пре 39 година у коме се говори о вирусу Вухан-400 насталом 2020. године у Институту за вирологију смештеном надомак града Вухан који ће покосити човечанство.

Наиме, новелиста пише о овом вирусу као о савршеном оружју осмишљеном од стране кинеске владе које погађа само људска бића. Оно што га чини најопаснијим  је период инкубације од само 4 часа, с тим да човек заражен вирусом не може да преживи дуже од 24 часа што доводи до стопе смртности од 100%.

Pročitajte i  Српски деспот без деспотовине - Змај Огњени Вук, историјска личност са митском биографијом

И поред сличности са данашњим  вирусом које су прилично упадљиве, постоје неоспориве чињенице да је Вухан-400 заправо само фикција. Корона вирус има неупоредиво мању стопу смртности као и дужи период инкубације и није доказано да је био-оружје направљено од стране човека.

Лаборатија споменута у књизи заиста постоји, међутим она је основна 1956. односно доста пре него што је роман објављен. Такође, у првом издању књиге вирус је носио име Горски-400 и долазио од руског научника. Након тога име вируса је промењено деведесетих година, из непознатих разлога.

Pročitajte i  Чули смо је у серији Црна свадба: Ево шта значи КАТАБАЗА, реч која сеје страх већ данима

Овај фикцијски трилер  говори о мајци која шаље сина на камповање услед  којег се дешава изненадна несрећа. Свако ко се задесио на том путовању умире необјашњивом смрћу. Мајка, као главни актер приче, заједно са пријатељем креће у потрагу за сазнањем о томе шта се десило на дан смрти сина, након узнемирујућих знакова да он заправо није мртав.

Pročitajte i  Домаће лепиње од пире кромпира: Од остатка ручка направите укусан доручак или вечеру

Да овакве случајности предвиђања нису толико ретке говори и један други роман видовњакиње Силвије Браун наслова “End of days” из 2008. године који предвиђа болест 2020. године која напада плућа и бронхије. Она говори о томе да ће се вирус брзо повући и онда силовито напасти десет година касније, након чега ће потпуно ишчезнути.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име