Dušu joj je prihvatio sam anđeo: Ko je bila prva srpska kraljica zbog koje nas je POŠTOVAO CEO SVET

0
668
Foto: Jutjub/printskrin

Ana Dandolo bila je dtuga (a neki izvori kažu i treća) supruzi kralja Stefana Prvovenčanog i majka Stefana Uroša I koji je 1241/42. godine postao kralj.

Poznato je da je rođena u Veneciji, a preminula je u periodu od 1263. do 1268. godine u Kraljevini Srbiji. Anin otac je bio Ranijero Dandolo, mletački admiral i državnik, vicedužd Venecije i Prokurator Svetog Marka.

Tokom njegove vladavine je završena prva kodifikacija mletačkog građanskog prava “Usus Venetorum”. 1208. godine Ranijera se borio sa đenovljanskim admiralom Enrikom od Malte i bio je ranjen pa se pretpostavlja da je umro u zarobljeništvu. Njen deda je bio mletački dužd Enriko Dandolo koji je imao značajnu ulogu u Četvrtom krstaškom ratu u kome je 1204. godine došlo do pada Carigrada i rušenja Vizantijskog carstva.

Pročitajte i  Turšija čisti creva i snižava holesterol: Lek za mnoge bolesti nalazi se u vašem špajzu

Stefan je shvatio da više ne može da računa na njihovu podršku pa se obratio Mlečanima koji su obećali da će mu pomoći ukoliko oženi Anu. 1217. godine oni su se venčali, a nakon toga papa Honorije III je poslao legata koji je Stefana i Anu krunisao za kralja i kraljicu u crkvi Svetog Petra i Pavla u Rasu.

Pročitajte i  Još jedno proročanstvo Tarabića se obistinilo! Proroci iz Kremna TAČNO POGODILI šta će biti sa Srbijom posle korone

Ana je bila kraljica od 1217. do 1227. godine kada ju je nasledila supruga Radoslava Nemanjića, Ana Anđelina Komnina Dukina. Ana je nagovarala Stefana da se odrekne pravoslavlja, ali on to nije uradio. Zahvaljujući njoj, srpska i mletačka porodica su se veoma poštovale. Oko 1223. godine rodila je Stefana Uroša I koji je Stefanu Prvovenčanom bio četvrti sin. Takođe je rodila ćerku Renijeru, ali o njoj se skoro ništa ne zna.

Nije poznat tačan datum Anine smrti, ali pretpostavlja se da je živela oko četrdeset godina duže od svog supruga i da je preminula između 1263. i 1268. godine.

Pročitajte i  Kako je srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac pomoću starog topa oborio nemački avion i ušao u istoriju

Sahranjena je u manastiru Sopoćani
Sahranjena je u crkvi Svete Trojice, koja se nalazi u okviru manastira, naslikana je freska čiji je naziv “Smrt kraljice Ane Dandolo”.

Na freski je prikazano kako Isus Hristos, Bogorodica i anđeo uzimaju Aninu dušu, a oko odra stoje arhiepiskop Sava II, kralj Uroš, njegova deca i supruga, kraljica Jelena Anžujska, koja joj ljubi ruku. Anini unuci su kraljevi Stefan Dragutin i Stefan Uroš II Milutin, praunuk joj je Stefan Uroš III Dečanski, a čukunuk Stefan Uroš IV Dušan Silni.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime