Drevni lek anđelika čini čuda za vaša pluća: Anđeoska biljka koju je otkrio Sveti Arhangel Mihailo

0
2615
Foto: Jutjub/printskrin

Anđeliku je, prema legeni, otkrio Sveti Arhangel Mihailo, pa je po njemu ona i dobila naziv arhangelika.

U narodnoj medicini ona je zatupljena već dugo, a zbog aromatičnog ukusa koristi se i kao hrana i začin.

U srednjem veku bila je jedna od glavnih lekovitih biljaka, pre svega koristila se kao efikasan lek protiv kuge. Zahvaljujući njoj od kuge je tada spaseno mnogo ljudi, pa je prvobitno nazvana anđeoskom biljkom, da bi se tek kasnije ustalio naziv anđelika.

Za šta je sve korisna ova biljka –

Pročitajte i  Tajni jezik srpskih graditelja: Žene ga nisu smele znati, a deca su ga rano učila za "ne daj Bože"

Sem što je lečila kugu, koren ove biljke bio je dobar i za varenje, a eterična ulja dobijena od nje korišćena su i za podsticanje apetita. Zbog takvog dejstva koristi se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti, ali pomaže i u lečenju reumatskih bolesti, bolesti jetre i žuči i menstrualnih tegoba.

Anđelika podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih organa. Sadrži ulja koja deluju protivupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća. S druge strane, jedinjenje osthol sprečava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje za lečenje tromboze.

Pročitajte i  Danas je Sveti Jevstatije, lovačka slava: Da vas cele godine prati "lovačka sreća" ispoštujte ove stare običaje

Koristi se i kao blago sredstvo za smirenje i čvrst san.

Međutim, konzumiranje anđelike se ne preporučuje za vreme trudnoće, a ni tokom dojenja. Nije preporučljivo ni da anđeliku koriste ljudi oboleli od dijabetisa, a ni oni koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi.

Možete je konzumirati kao čak, tinkturu, eterično ulje… Evo i na koji način –

U terapeutske svrhe koristi se kao tečni ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni koren za čaj. Dnevno se uzima 1,5 do 3 g ekstrakta, a tinktura u dve do tri doze od 20 kapi razblaženih u malo vode, neposredno pre ili posle obroka.

Pročitajte i  SRBI NAJVIJALI ZA BIKA: Jedina korida van Španije održana je u Beogradu, matador doživeo pravi šok kod nas!

Od eteričnog ulja anđelike dnevno treba uzimati najviše četiri kapi, dva ili tri puta.

Čaj se priprema od suvog korena, tako što jednu punu kašiku ove biljke kuvate u 2dl vode oko 10 minuta. Čaj se pije svež dva puta dnevno pre ili posle obroka.

Ipak, drevna upotreba anđelike danas lagano pada u zaborav. Zamenjena je biljkama poput artičoke, gorkog pelina i kamilice.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime