ANEGDOTA RADETA ŠERBEDŽIJE KROZ SUZE I SMEH: Evo kako su mu se Dragan Nikolić i Zoran Radmilović smejali zato što je poreklom Srbin

0
1621

Vrlo jaku i moćnu poruku o tome koja je naša najvažnija uloga poslao je glumac Rade Šerbedžija ekipi portala Noizz u Beogradu na promociji novog izdanja autobiografske proze “Do poslednjeg daha”, kao i zbirke poezije “Stranac”.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija Foto: Vesna Lalić / Noizz.rs

– Bez obzira šta radimo, naša najvažnija uloga bilo da smo uspešni glumci, doktori, pisci, radnici, jeste odnos prema čoveku drugom, nepoznatom čoveku. Taj vid blagosti. Ljudi koji to uspeju su mudraci. To je za mene nešto vrlo značajno – rekao je.

A onda, odjednom, u sred priče o tome kako je oduvek kada je radio neku značajniju ulogu pisao, baš kao i mnoge njegove kolege, setio se Ljube Tadića i oči su mu se napunile suzama.

– On je možda bio najveći glumac na svetu, neću reći meni najdraži… najbliža duša iz glumačke sfere. Toliko silno sam ga voleo, baš silno – izgovorio je s težinom u glasu.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Rade Šerbedžija o Ljubi Tadiću
Ljuba Tadić, glumac

Otkrio je da nikada nije želeo da bude glumac.

– Ja sam hteo studirati književnost, pokušati biti pesnik ili pisac, i to je bila moja strast od ranog detinjstva – rekao je.

Uspeo je Rade brzo posle toga ponovo da se nasmeje i to uz priču iz svoje knjige, koja možda najbolje dočarava kako doživljava srpsko – hrvatske odnose, a u pitanju je anegdota o Draganu Nikoliću, Zoranu Radmiloviću i Šerbedžiji. Ovako ide ta priča:

Razgovarali su Dragan Nikolić, Zoran Radmilović i Rade Šerbedžija. Zoran Radmilović je Radeta uvek zvao Hrvat – kako si moj Hrvat, gde si Hrvat…

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

– A što ti Radeta zoveš Hrvat, kad je on Srbin? – pitao ga je Gaga Nikolić.

Rade Šerbedžija anegdota

– Ne lupetaj gluposti, konjino jedna – uzvratio je Radmilović Draganu i počeo da ga čašćava raznim imenima – Otkud Rade da bude Srbin? Pogledaj kako lepo izgleda, kulturan čovek iz Zagreba, nije baraba ko ti.

– Ajde Rašo – obrati se Gaga Radetu – kažu mi šta si, leba ti.

– Otac i majka su mi bili Srbi, rekao je Šerbedžija.

Zoran je zatvorio oči, kako je on to znao činiti kada je želeo nešto važno da kaže. Podigao je čašu do usana… okrenuo se ka Radetu i gotovo ga poljubio nosem u nos. Gledao ga je smešnim, prodornim pogledom i dramski, kroz zube prosiktao:

– Otac i majka su ti Srbi?

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

– Da – rekao je Rade.

– Majka i otac su ti Srbi? – ponovo je upitao Radmilović

– Da.

– Lažeš.

– Ne lažem

– Lažeš.

– Ne lažem.

Dragan je počeo pobedonosno da se smeje.

– Ćuti barabo, tebe ništa nisam pitao – rekao je Radmilović i nastavio – Zakuni se u Miru Banjac.

– Kunem se u Miru Banjac, rekao je Rade.

Gledao ga je i dalje ošto i napeto kao da se radi o životu i smrti. Zatim ispio na eks svoj viski i uzdahnuo.

– U majku mu, gde sada da nađem svog Hrvata?

Rade Šerbedžija

Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име