Битка на Кајмакчалану једна је од највећих и најважнијих коју је српска војска икада водила. Више од свега исход битке утицао је на мора и стање српске војске, која се победом над Бугарима, нашла на прагу повратка у своју домовину.

Колико је то важно за српски народ знао је и Арчибалд Рајс, један од највећих пријатеља које је Србија имала и који је пратио српску војску на повратку у домовину.

Место сукоба Бугари су звали Борисов град – неосвојиво место. Тако је и било до доласка српске војске…

Српски војници у Првом светском рату

Осамнаест дугих септембарских дана 1916. године српски војници су покушавали да освоје Кајмакчалан од Бугара. Осамнаест дана су Бугари, уз велике губитке и проблеме одолевали.

Pročitajte i  Веровања на Ђурђевдан: Погледајте у НЕБО! Ако видите облаке - боље је да преспавате годину

За Србе, битка је била почетак повратка кући. После дуге и у историји незапамћене голготе преко Албаније која је Србију стајала небројано живота, Кајмакчалан је постао место које се не сме изгубити јер ће се тако, симболично, изгубити и свака шанса за повратак у домовину. Тако је и настао наш назив за ово место – Капије слободе – место на коме су српски војници први пут после две године расејања поново закорачили у своју земљу.

После осамнаест дана крваве борбе, 30. септембра 1916. године на врху Свети Илија, на 2.524 метара надморске висине, коначно се вијорила српска застава.

Pročitajte i  Веровања на Марковдан: И спавалице и радохоличари требало би да обрате пажњу на следеће...
Српски војници у Првом светском рату

Битка на Кајмакчалану била је први корак ка великом повратку српске војске. Након ње, савезници су добили доказ да на Србију још увек могу да рачунају. Непријатељи су схватили да Солунски фронт није тек споредно ратиште и да ће се управо на њему одлучивати судбина Првог светског рата. Свет је видео да се Срби враћају кући!

Арчибалд Рајс, швајцарски форензичар, криминолог и велики пријатељ Срба који је са војском и народом прешао Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године о Кајмакчалану је у својој књизи “Шта сам видео и проживео у великим данима” записао и ово:

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

“Нога српског војника ступила је поново на земљиште његове отаџбине.”

Арчибалд Рајс је до краја живота остао судбински везан за Кајмакчалан. Након смрти 1929. по сопственој жељи његово срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Урна Арчибалда Рајса

На урни је писало: “Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана Златно срце спава, Пријатељ Срба из најтежих дана, Јунак Правде, Истине и Права, Швајцарца Рајса, ком` нек је слава.“

Нажалост, та урна је поломљена приликом једног налета Бугара у Другом светском рату и данас се сматра изгубљеним.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име