Štiti od raka i podmlađuje: Ova biljka je pravi melem za telo

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, koje liči na borovnicu, a naziv sibirska dobila je iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature. Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora moze dostići visinu od oko 2 metra.

aronija

KAKO ARONIJA DELUJE NA VAŠ ORGANIZAM

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upale urinarnog trakta. Sibirska aronija sprečava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i sprečava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju.

Pročitajte i  Sa manastirske trpeze: Posne makarone sa tunjevinom gotove za desetak minuta

 

Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na zuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.
Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa.

Aronija još i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

Pročitajte i  Da li verujete u „znakove na putu“? Koja su to znamenja koja su poštovali naši stari: šta je loš a šta dobar znak?

KONZUMIRANjE ARONIJE

Aronija ne sadrži mnogo šećera i poznata je po svom oštrom i kiselkastom ukusu koji se nekima sviđa, a nekima pak ne. Ovo bobičasto voće uvek može da se jede sveže, ali sada postoje i razne vrste prerađevina koje su takođe hranljive koliko i sveža aronija. Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije. Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ovog bobičastog voća je džem ili slatko od aronije.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

 

U Srbiji aronija najbolje uspeva na Vlasini