Атеисти Србије захтевају да СПЦ плаћа порез држави, а верници да плаћају црквени порез од својих зарада

1
1957

Удружење грађана Атеисти Србије затражило је да држава обавеже СПЦ да плаћа порез, а вернике да плаћају црквени порез од својих зарада, пише “Недељник”.

Подсетили су да Српска православна црква из буџета Србије добије годишње око седам милиона евра, и то од свих грађана Србије, без обзира на то да ли су верници или нису. Атеисти Србије су, зато, предложили увођење црквеног пореза по угледу на начин на који се то ради у Немачкој, где се за цркве и верске заједнице издваја осам или девет одсто бруто плате за сваког запосленог који се изјаснио пред пореским органима као верник.

“Позивамо државу да опорезује и у систем ПДВ-а уведе црквене послове, као и то да уместо издвајања из буџета који пуне сви грађани Србије, верским заједницама омогући далеко лукративнији порез који би добијале редовним одвајањем од плата сопствених верника. То су најбоље и најправедније тековине савременог света, ком и сами ваљда тежимо”, навели су Атеисти Србије у саопштењу.

Навели су да би на тај начин Српска православна црква прикупила далеко више новца него што га добија данас од државе и прикупља на венчањима, крштењима и сахранама, уз услов да је тачан податак СПЦ да у Србији има 95 одсто верника те цркве.

“Па у чему је проблем? Ко би се при чистој свести, да не кажемо и при здравој памети, одрекао тако баснословног богатства? Највероватније је проблем у томе што када би неко и предложио, па онда и увео такав порез, напрасно би се испоставило да у целој Србији нема ни 5.000 верника СПЦ који су спремни да плате порез за матеру цркву”, оцењује се у саопштењу.

Атеисти Србије су оптужили СПЦ да “игра на сигурно, па добија седам милиона евра из буџета сваке године, не плаћа порез и добија небројене привилегије у обрадивој и грађевинској земљи, некретнинама и услугама од државе”.

Позвали су власти да новац прикупљен увођењем цркве у систем ПДВ-а буде искоришћен за куповину неопходне медицинске опреме за државне болнице и за опремање вртића и школа.

Извор: Недељник

1 KOMENTAR

  1. Kreteni, crkva ne dobija ni dinara od drzave. Tih sedam miliona ide za odrzavanje drevnih manastira i crkvi koji su jos u doba Jugoslavije proglaseni za nacionalne spomenike a cak su i komunisti davali daleko vise novca (mada u to doba nije postojala valuta evra ali u prtiv vrednosti). Drzava treba da vrati pokradenu imovinu kako SPC tako i seljacima. Ateisti Srbije su strani placenici i anti-srpski kvizlinzi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име