Атмосфера у престоници непосредно пред почетак Великог рата: Чекали су ужас “мирно и достојанствено”

0
652

Kрајем јула 1914. године Београд се још једном нашао на тесту – српска престоница тек што се опоравила од балканских ратова, а спремало јој се ново разарање, Први светски рат!

После ултиматума који је Аустроугарска упутила Србији 23. јула 1914. године и одговора српске владе који је уследио 48 сати касније, Београд је “задржавао дах”, а о томе како је изгледао живот у српској престоници у тих неколико дана пред почетак Првог светског рата сазнајемо из тадашњих бројева Политике.

Pročitajte i  Раскошна ђурђевданска погача: Украсите славски колач по прелепом старом обичају

Судећи по њима, Београд је одговор Аустроугарске чекао “мирно и достојанствено”.

– Јуче је био један од најинтересантнијих и најзначајнијих дана у Београду. Свестан озбиљности ситуације, Београд је остао достојанствен, трезвен и присебан. Иако су целог дана стизале, једна за другом, вести о великим војним гомилањима на северној граници Србије и о силној војсци у Земуну, Београд је остао миран и свестан онога шта има да се ради и како да се поступа – пише Политика од 25. јула 1914. године.

Pročitajte i  Једина српска прашума: Место где стабла умиру природном смрћу, а сваком човеку потребна је дозвола како би крочио на њено тло!

Већ сутрадан, ситуација је постала још озбљнија.

– Иако мобилизација званично није била објављена ипак се цео Београд одједном осетио на ратној нози. Војни обвезници узмували су се да нађу шта им треба па да хватају прве возове. На улицама су се виделе масе униформи. Поновиле су се слике из септембра 1912 – стоји у оновременој Политици.

Pročitajte i  Косовац, Косовар или Косметлија: Ево који облици су ПРАВИЛНИ, а који УВРЕДЉИВИ

Мобилизација је објављена већ сутрадан, 27. јула 2914. а само 28. јула је Аустроугарска објавила рат Србији.

Београд је још исте вечери бомбардован. Напад је трајао шест дана, а када је изашао први следећи број Политике, 4. августа, Први светски рат је већ увелико трајао.

Извор:дневно

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име