AZBUKA POBEDE II DEO: Duhovne pouke Svetog vladike Nikolaja Velimirovića Žičkog

0
2260

N

Nadanjem veselite se (Rim. 12,12) kaže apostol. ko se nada, taj se i bori. Ko ima nadu, taj i pobeđuje. Nada je odobrenje u stradanju, žižak u mraku muke. Nadaj se dobru i dobro neće izostati. Nada je lestvica koja vezuje dušu tvoju s nebesima; niz tu lestvicu doći će ti pobeda i spasenje.

vera, ljubav nada

Nj

Njiva donosi plod, ako se uzore, poseje, zalije i očuva. I duša tvoja mora se uzorati, posejati, zaliti i očuvati, da bi donela plod. Oranjem se iskorenjuje svako neželjeno prorašće. I duša se mora potpuno isprazniti od svega svetskog prorašća, da bi se Božje seme na njoj primilo. Njiva sa odgajenim usevom o žetvi liči na pobedonosnu vojsku. Tako i duša tvoja, okićena mnogim plodovima dobra, predstavljaće venac od mnogih pobeda.

pravoslavlje-izmedju-500x290

O

Opominjite se žene Lotove, reče Gospod. Izišavši iz Sodoma, ona se okrenula da se povrati u Sodom, pa se okamenila. I ti ne okreći se i ne povraćaj se ka slabostima svojim koje si jednom pobedio. Opominji se svih čudesa Božijih, koje Bog učini u životu tvome od kolevke do sada, pa ne sumnjaj u moć i milost Boga tvojega. Prilepi se uz Njega i s mislima o pobedi koračaj smelo napred. Bog u tebi pobeđivaće mesto tebe. njemu pripisuj sve pobede, a sebi zadržavaj radost.


P

Prosti velikodušno čoveku koji ti dosađuje na putu dobra. Najbolji konji uzimaju se za trku s preponama. Što veće prepone, to se većma razgoreva duh revnosti i želja za pobedom kod trkača. Kad je car David bežao ispred buntovnog sina svog, neki Simej grdio je cara i nazivao ga krvopijom i zlikovcem. Pa kada sluge Davidove hteše ubiti Simeja, reče David: “ Neka grdi, jer mu je Gospod rekao: grdi Davida! Pa ko smije kazati: zašto tako činiš?“. Praštanjem i trpljenjem David je pobedio i proslavio se.

vaznesenje gospodnje

R

Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima, rekao je Gospod. Kao kad bi domaćin došao u njivu poslenicima svojim pa rekao: 06radite sve do kraja sa radošću i veseljem, jer vas doma čeka velika plata. Spoj radost sa verom i nadom, pa slobodno hodi ka kraju. Na kraju je plata velika. Ne tuguj kao rob na tuđoj njivi: nego se raduj kao sin na očevoj njivi. Pavle i Sila pevahu u tamnici. Pobedi tugu i zameni je radošću. I primićeš venac slave.

images

S

Srebro će se sve pobacati po ulicama i zlato će njihovo biti nečistota u dan gnjeva Gospodnjeg, govori Gospod (Jezekilj 7,19). Šta će pomoći srebro i zlato kad duša izađe iz tela i pogleda po zemlji? Srebro i kamen biće jednake vrednosti pred njom, a zlato i blato podjednako dosadno i odvratno. Zato pobeđuj srebroljublje i zlatoljublje u sebi dok ti je dato vreme. Kome je Bog Bog, taj ne potrebuje idole u vidu srebra i zlata.

T

Taštinu i riječ lažnu udalji od mene, Gospode! To je molitva premudrog cara (Priče Sol. 30,8). Taština je sve što ne služi Bogu i laž je sve što se protivi zapovestima Božijim. Pobedi taštinu službom Bogu i pobedi laž propovedajući vazda istinu. Obećao je Gospod: Ko pobijedi i održi djela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabožcima. Neznaboštvo je sušta taština i laž. Drži se Boga i Božje istine, pa će ti se dati vlast nad neznabošcima.

Sretenje Gospodnje

Ć

Ćelija duše tvoje jedini je stan u koji niko ne može ući bez tvoje volje. Međutim, mnogi ljudi čuvaju i štale i obore svoje bolje nego li tajnu odaju duše svoje. Uđi u ćeliju svoju i zatvori vrata svoja, kaže Spasitelj. Ne daj mislima svojim da blude po svetu. Saberi ih u srce svoje. Tu je sastanak sa Bogom Tvojim. Pobedi rasejanost i bićeš pravi pobedilac. i primićeš venac slave.

1-invmierea-domnului-sfanta-lumina-la-mormantul-domnului-jerusalem-14-aprilie-2012-ora-1427

U

Upraznitesja i proslavite Gospoda, veli Psalmist. Isprazni dušu svoju od ustajalih misli i ustajalih želja i ustajalih osećanja zlobe, mržnje i pakosti, pa prinesi takvu dušu svoju Gospodu – On će je ispuniti Duhom Svojim. To znači odreći se sebe. To znači predati se Bogu. Pusti Boga neka čini šta On hoće. I On će postaviti presto svoj u duši tvojoj. I vojevaće za tebe na svim poljima borbe, zadobiće sve pobede i predaće ih tebi u svojinu. Bogom smo jaki.

F

Finoća misli nepoznata je materijalisti. Finoća dejstava Božijih u svetu sakrivena je od bezbožnika. Najfinije sile u svetu najjače su sile. Zato kontroliši misli svoje i pretvori ih sve u molitve. Tako će sva duša tvoja postati kao božanski oganj što svetli i greje. Pobedi grubu čulnost. Čula ti dostavljaju samo sirov materijal iz prirode. Preradi ga u sebi, u božanskom ognju duha, na život i na spasenje. Jer ko ne preradi taj sirov materijal, pretvara mu se isti u trulež i smrt.

bogorodica-rodjenje-presvete-bogorodice

H

Hvala Bogu koji nam dade pobjedu kroz Gospoda našeg Isusa Hrista, govori veliki Pavle apostol (I Kor. 15,57). Hristos je izvojevao sve pobede, nad zlobom, nad svetom, nad smrću. I mimo Njega niko ne može zadobiti nijednu pobedu. Mi samo možemo biti učesnici Njegove pobede, ili Njegovih pobeda. I On je rad tome. On nas na to i priziva i nudi. Kako je to divno i čudesno! Time je naš životni zadatak beskrajno olakšan, jer pobediti – znači samo izmoliti u milostivog Hrista onu pobedu koja nam u danom času treba.

pravoslavlje-1

C

Carevima i sveštenicima učini nas Bogu i ocu svojemu, kaže za Hrista vidoviti Jovan (Otkrov. 1,6). Da budemo slični Njemu. Da budemo u večnosti tamo gde je On. Izaći iz prirodnog stanja u božansko stanje; izlučiti se iz familije životinjske, u koju smo umešani grehom praoca Adama i uvrstiti se u familiju Božiju – to je bila misija Sina Božijega na zemlji. Tu misiju On je izvršio savršeno. Kad to priznamo i primimo, mi ulazimo u Njegove pobede, u Njegove trijumfe, u nebesku carsku i sveštenički familiju.


Č

Čistotu srca Bog od nas hoće. Fariseju slijepi, očisti najprije iznutra čašu i zdjelu da budu i spolja čiste, govorio je Isus jevrejskim starešinama koji su se trudili samo o spoljašnjem izgledu, a unutra su bili puni grabeža i nepravde. Još je on pohvalio čiste srcem govoreći: Blaženi su čisti srcem jer će Boga vidjeti. A videti Boga u ovom veku i gledati Ga u večnosti s anđelima i pravednicima, to je sreća iznad svake sreće. To je najslađi plod pobede.

savinska bogorodica

Džinovski veliki izgledaju neprijatelji dobra u ovome svetu, no razbijaju se lako kao prazni oblaci vetrom. Bogom smo jaki. S Božijom pomoći razbi Mojsej džina Amalika, i David Golijata. Neka se ne uplaši srce tvoje od veličine zla pred očima tvojim. Veličina Boga tvoga stoji iznad svake veličine. Pobedićeš sigurno, samo veruj u Boga i ljubi Boga.

bogorodica trojerucica

Š

Šumu ne vidi od drveća! – glasi jedna narodna izreka. To se može reći za sve one koji od mnogih stvari u prirodi ne vide Boga, Spasioca svoga. I Adam se izgubi među drvećem u vrtu, kada mu se grehom pomrači duša za Boga. Neka se ne pomrači duša tvoja. Ti nisi više Adamov nego Hristov. Adam je zagnjurio sebe i svoje potomstvo u senku od stvorene prirode, a Hristos je uzneo na nebo i uzdigao svoje sledbenike iznad prirode. Izveo ih je iz prirode kao Mojsej Izrailja iz Misira. Idi dakle za Pobediocem Hristom i bićeš učesnik Njegovih pobeda. I primićeš vence i radovaćeš se. Ko pobijedi, dobiće sve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име