Bablje leto nagoveštava kakva nas zima čeka: U Srbiji postoji interesantan običaj vezan za ovaj period

0
1946

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovdana (Od Svete Petke do Svetog Dimitrija) u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje leto.

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba

Ipak, mnogo pre naučnika, za Bablje leto znao je narod. Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu

Zašto baš Bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv – u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U nemačkom naziv “der Altweibersommer” bukvalno znači “leto starih žena”.

Simbolika je jasna – ako se proleće vezuje za mladost – devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena – baba

Pročitajte i  Trik pomoću kog ćete otkriti da li vam je gost uneo negativnu energiju u dom

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao interesantan običaj vezan za ovaj period godine.

Naime, stari veruju da je znak velike sreće i blagostanja ako vam se u ovom periodu u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže!

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno poreklo u narodnom verovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Pročitajte i  Prva golišava dama na fotografiji u Srbiji: Snimljena davne 1919. iz želje ostavljene devojke da dokaže bivšem šta je propustio

Ipak, sva verovanja su složna u jednom – ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

Dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime