Бабље лето наговештава каква нас зима чека: У Србији постоји интересантан обичај везан за овај период

0
2103

Топло и лепо време од Петковдана до Митровдана (Од Свете Петке до Светог Димитрија) у нашем народу се од давнина назива Бабино или Бабље лето.

Реч је о феномену познатом и у метеоролошкој науци да се лепо време задржи чак и после Михољског лета. Стручњаци кажу да је овај период сунчаних дана пред зиму карактеристичан за северну Земљину полулопту где се смењују четири годишња доба

Ипак, много пре научника, за Бабље лето знао је народ. Наши стари су веровали да их, ако у овом периоду буде лепо време, очекује јака и дуга зима, па им је ово време било добродошло за завршетак радова и припрему за хладне дане пред њима.

Pročitajte i  Najbolji recepti za domaći sladoled: Posno, niskokalorično, zdravo i za minut gotovo

Зашто баш Бабље лето?

И у многим европским језицима овај период има исти назив – у готово свим словенским, мађарском и балтичким језицима. У немачком назив “дер Алтwеиберсоммер” буквално значи “лето старих жена”.

Симболика је јасна – ако се пролеће везује за младост – девојачко доба, јесен је симбол старост, доба старих жена – баба

Pročitajte i  Пророчанство свештеника о 21. веку: Посебни УЖАСИ односе се на НАШУ земљу

У неким крајевима Србије се и до данас задржао интересантан обичај везан за овај период године.

Наиме, стари верују да је знак велике среће и благостања ако вам се у овом периоду у косу или одећу уплету нити паукове мреже!

Ова паучина се још назива и Маријина кора или Маријина свила, а њено порекло у народном веровању је различито. Неки кажу да је то коса вештица које ових дана бају и бацају чини. Други верују да је реч о предиву вилењака или патуљака. Има хришћана који сматрају да су то нити Богородице.

Pročitajte i  Цео свет нам се ДИВИ: Многи не знају да САМО СРБИ на целој планети имају ОВУ вештину!

Ипак, сва веровања су сложна у једном – ако вам се ових дана паучина уплете у косу или одећу, никако је не скидајте! Не ризикујте да наљутите ова бића!

Дневно

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име