Заборављена јела Србије: Бачка посластица која се топи у устима

Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.

Пут кроз Србију води нас до Бачке, правог расадника укусних гурманлука.

Колачи на кукурузовини

Састојци:

  • око 1 кг брашна
  • 3 дл топлог млека
  • 2 дл млаке воде
  • 2 јајета
  • 3-4 кашике уља
  • 1 коцкица квасца
  • 2 кашике масти
  • шећер, цимет

Припрема:

Помешајте млеко и воду, додајте 4 кашике шећера и удробљен квасац, па оставите да ускисне. У ванглу сипајте око 900 г брашна, направите удубљење у средини, па ту сипајте јаја, мало посолите и помешајте с околним брашном. У исто удубљење додајте ускисли квасац и замесите меко тесто насипајући брашно са стране. Покријте крпом и оставите око пола сата да надође. Премесите, преполовите, обликујте две јуфке и ставите их на побрашњен столњак, и развијте оклагијом у кругове величине већег тањира. Намажите с мало уља и оставите да се одмарају око пола сата. Потом развијте оклагијом још једном, па рукама лагано развлачите колико год можете по столу. Намажите тесто машћу, поспите циметом и шећером по укусу и уролајте помажући се столњаком, прво с једне па с друге стране допола. Исеците ножем по средини, где се две ролне сусрећу. Сваку ролну исеците тек онолико колико вам је потребно да увијете око кукурузовине. Ако је немате, послужиће и калупи за шаум-ролне. Готове ролнице уваљајте у шећер и ређајте у подмазан плех. Поновите поступак с другом јуфком. Пеците око пола сата на 180 степени. Тек кад се сасвим охладе, извадите кукурузовину или калупе и поспите ванилин-шећером.

Pročitajte i  Специјалитет потекао из Шумадије: Печење на ражњу је омиљено јело у Србији

 

Кнедличке

Састојци:

  • 1/2 кг оштрог
  • брашна
  • 2 јајета
  • 1/2 коцке квасца
  • 2 дл млека
  • мало шећера
  • со
  • 1 кашика уља

Припрема:

Удробите квасац, мало га поспите шећером, прелијте с мало млаког млека и оставите да ускисне. Брашно благо посолите, додајте ускисли квасац, преостало млеко и јаја, замесите мекано тесто и оставите да надође око сат времена. Премесите га и обликујте ваљак.

Pročitajte i  Шамлои галушке: Сочна посластица коју морате пробати у Малој гостиони на Палићу

Ставите воду с уљем и мало соли да проври, па убаците ваљак да се кува око пола сата. Извадите кад је кувано и пре служења исеците на колутове.

Кнедличке

 

Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

Посне макароне са туњевином - направите лако ово брзо,...

“Ноћ укуса” на пијаци “Палилула”: Добар провод уз дегустацију и музику

ЈКП „Београдске пијаце“  у петак, 29. марта организује пету...