Zaboravljena jela Srbije: Bačka poslastica koja se topi u ustima

1
1005

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

Put kroz Srbiju vodi nas do Bačke, pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.

Kolači na kukuruzovini

Sastojci:

  • oko 1 kg brašna
  • 3 dl toplog mleka
  • 2 dl mlake vode
  • 2 jajeta
  • 3-4 kašike ulja
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašike masti
  • šećer, cimet

Priprema:

Pomešajte mleko i vodu, dodajte 4 kašike šećera i udrobljen kvasac, pa ostavite da uskisne. U vanglu sipajte oko 900 g brašna, napravite udubljenje u sredini, pa tu sipajte jaja, malo posolite i pomešajte s okolnim brašnom. U isto udubljenje dodajte uskisli kvasac i zamesite meko testo nasipajući brašno sa strane. Pokrijte krpom i ostavite oko pola sata da nadođe. Premesite, prepolovite, oblikujte dve jufke i stavite ih na pobrašnjen stolnjak, i razvijte oklagijom u krugove veličine većeg tanjira. Namažite s malo ulja i ostavite da se odmaraju oko pola sata. Potom razvijte oklagijom još jednom, pa rukama lagano razvlačite koliko god možete po stolu. Namažite testo mašću, pospite cimetom i šećerom po ukusu i urolajte pomažući se stolnjakom, prvo s jedne pa s druge strane dopola. Isecite nožem po sredini, gde se dve rolne susreću. Svaku rolnu isecite tek onoliko koliko vam je potrebno da uvijete oko kukuruzovine. Ako je nemate, poslužiće i kalupi za šaum-rolne. Gotove rolnice uvaljajte u šećer i ređajte u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom jufkom. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Tek kad se sasvim ohlade, izvadite kukuruzovinu ili kalupe i pospite vanilin-šećerom.

Pročitajte i  Savršena za slavsku trpezu: Krem salata od piletine, kikirikija i susama

 

Knedličke

Sastojci:

  • 1/2 kg oštrog
  • brašna
  • 2 jajeta
  • 1/2 kocke kvasca
  • 2 dl mleka
  • malo šećera
  • so
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Udrobite kvasac, malo ga pospite šećerom, prelijte s malo mlakog mleka i ostavite da uskisne. Brašno blago posolite, dodajte uskisli kvasac, preostalo mleko i jaja, zamesite mekano testo i ostavite da nadođe oko sat vremena. Premesite ga i oblikujte valjak.

Pročitajte i  Za praktične domaćice: Jedna smesa za SEDAM VRSTA KOLAČA - treba vam samo TRI sastojka

Stavite vodu s uljem i malo soli da provri, pa ubacite valjak da se kuva oko pola sata. Izvadite kad je kuvano i pre služenja isecite na kolutove.

Knedličke

 

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime