Napravite badnjačku pogaču: Evo šta obavezno treba da stavite u nju

0
2341

U okviru badnje večere nezaobilazna na stolu je posna badnjačka pogača.

Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ – Jovan 6,51).

U nekim krajevima u nju, kao i u česnicu na Božić, domaćice ubacuju i novčić.

Pročitajte i  Sutra je Sveti Prokopije: Prema narodnim običajima OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca

Evo recepta za najmekšu i najukusniju badnjačku pogaču:

badnjačka-pogača-1Potrebno je:* 1 kg brašna
* oko 500 ml mlake vode
* 1 kašika soli
* 1 kesica praška za pecivoUkrasi:

150 g brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.

Pročitajte i  Čudo u manastiru kod Leskovca: Žena iz Vlasotinca UMRLA, pa VASKRSLA uz pomoć SVETOG ULjA

Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.

Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat “slovo” IS HR NI KA koja znače Isus Hristos Pobeditelj.

Pročitajte i  Recept srpskih domaćica: Vazdušaste i neodoljive bunar kifle od kiselog testa
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime