BADNJE VEČE JE POSVEĆENO PORODICI: Proslavite ga uz ove lepe i tradicionalne običaje

0
1503

Badnje veče spaja Badnji dan i Božić, pa se često u našem narodu kaže za dve osobe koje su mnogo bliske i vezane da su kao Božić i Badnji dan. Kad padne mrak, domaćin sa sinovima u kuću unosi pečenicu, badnjak i slamu.

badnje-vece

 

Pečenica se nosi na ražnju, obično je dvojica nose između sebe i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku decu rečima: Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče! Domaćica i ženska deca posipaju pečenicu i domaćina zoblju i pšenicom i odgovaraju mu: Dobro veče! Čestiti vi i vaša pšenica! Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera za Banji dan i Božićni ručak i prislanja je na istočni zid tamo gde su ikone i kandilo.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Zatim se unosi badnjak, koje je prethodno presečen na tri dela, da bi mogao da stane u šporet. Izgovaraju se iste reči kao prilikom unosa pečenice. Badnjak se stavlja na ognjište ili pored šporeta ili peći i odmah bi trebalo da se jedno drvo zapali. Ako nema ni peći ni šporeta, badnjak se stavlja kod pečenice.badnje-vece-3

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Nakon badnjaka u kuću se unosi slama, koja predstavlja simbol one slame u kojoj se Hristos rodio. Tada se sprovodi isti ritual kao prilikom unošenja pečenice i badnjaka. Zatim se slama pospe po celoj kući, a u onu koja dospe pod sto domaćica stavi razne slatkiše, igračkice i sitne poklone, koje deca traže i pijuču kao pilići.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Nakon što su uneseni pečenica, badnjak i slama, svi ukućani  otpevaju tropar Roždestvo tvoje, pomole se Bogu, pročitaju molitve koje znaju, čestitaju jedni drugoma praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera se sastoji od posne hrane, i to prebranca, sveže ili sušene ribe i suvog voća i drugih posnih jela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име