BADNJE VEČE: Kako se proslavlja Badnje veče u pravoslavnim porodicama

0
2719

Badnje veče spaja Badnji dan i Božić, pa se često u našem narodu kaže za dve osobe koje su mnogo bliske i vezane da su kao Božić i Badnji dan. Kad padne mrak, domaćin sa sinovima u kuću unosi pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično je dvojica nose između sebe i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku decu rečima: Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče! Domaćica i ženska deca posipaju pečenicu i domaćina zoblju i pšenicom i odgovaraju mu: Dobro veče! Čestiti vi i vaša pšenica! Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera za Banji dan i Božićni ručak i prislanja je na istočni zid tamo gde su ikone i kandilo.

Zatim se unosi badnjak, koje je prethodno presečen na tri dela, da bi mogao da stane u šporet. Izgovaraju se iste reči kao prilikom unosa pečenice. Badnjak se stavlja na ognjište ili pored šporeta ili peći i odmah bi trebalo da se jedno drvo zapali. Ako nema ni peći ni šporeta, badnjak se stavlja kod pečenice.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Nakon badnjaka u kuću se unosi slama, koja predstavlja simbol one slame u kojoj se Hristos rodio. Tada se sprovodi isti ritual kao prilikom unošenja pečenice i badnjaka. Zatim se slama pospe po celoj kući, a u onu koja dospe pod sto domaćica stavi razne slatkiše, igračkice i sitne poklone, koje deca traže i pijuču kao pilići.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

 

Nakon što su uneseni pečenica, badnjak i slama, svi ukućani  otpevaju tropar Roždestvo tvoje, pomole se Bogu, pročitaju molitve koje znaju, čestitaju jedni drugoma praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera se sastoji od posne hrane, i to prebranca, sveže ili sušene ribe i suvog voća i drugih posnih jela.

posna trpeza
posna trpeza za Badnje veče

PROČITAJTE JOŠ: PRAVOSLAVNI VERNICI I SPRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVE BADNJI DAN: Praznik koji nagoveštava Hristovo rođenje

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

PROČITAJTE JOŠ: SIMBOL SLAME ZA BADNJI DAN: Legenda i običaji vezani za Hristovo rođenje i slamu

PROČITAJTE JOŠ: BADNJAK: Srpski običaji u vezi sa sečenjem hrasta i simbolika drveta koje se unosi u kuću na Badnje veče

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име