Сачувајмо старе обичаје: Бадњи дан још од старих времена прате КОРИНЂАШИ који најављују најрадоснији хришћански празник

0
4592
Принскрин Јутјуб

Бадњи дан прати један традиционални и аутентични догађај за наше просторе! Оно што су вертепи за Срем, коледари за источну и јужну Србију, то су коринђаши за Банат и Бачку.

У ишчекивању Божића, једног од највећих празника у хришћанском свету, најмлађи чланови сваког домаћинства окупљају се са осталом децом из комшилука за Бадње вече и маскирају у тзв. коринђаше. Њихов задатак је да иду од куће до куће певајући божићне песме за благостање, мир и здравље у породици, а заузврат, домаћини их дарују колачима, соком или новцима. Тај обичај и сад живи у многим нашим  крајевима, нарочито на северу Србије.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Ево како изгледа кад малишани крену у коринђање!

„Ја сам мали Ива,
трчим преко њива,
њиве се зелене,
газде се веселе,
дај газда ора,
то бити мора и
чашицу ракије
Божић је код капије“.

Badnji dan običaji

На Бадње вече деца иду од куће до куће и питају: „Јел´ слободно коринђати?“ или одрецитују: “Ја сам мали коринђаш, ајде, стрина, шта ми даш?! Вина, ракије, Божић испред капије!” Тад клинци крећу са песмицама у хору или појединачно.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

На „коринђање“ најчешће иду деца, у пратњи најстаријих чланова породице, у касним поподневним сатима, пре него што започне Бадња вечера. „Коринђаши“ углавном обилазе породице из комшилука и веселим песмицама честитају Бадњи дан и предстојећи Божић. Народни обичаји кажу – што „коринђаши“ гласније певају, то доносе више среће дому који посећују. Након тога, љубазни домаћини деци дају слаткише, јабуке, орахе, суве шљиве и слично.

Badnji dan običaji

Овај обичај има и дубљи смисао…

На Бадње вече се пости, па деца морају да сачекају Божић да би уживала у ˝плену˝. Дакле, поента је – одупрети се искушењима.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Badnji dan običaji

Нажалост, данас је све мање коринђаша и овај народни обичај полако изумире, посебно у градским срединама. Практикује се ту и тамо по Војводини (углавном по Банату).

Сећате ли се ви коринђања на Бадњи дан, или су можда неки други обичаји били заступљени у вашем крају?

Да се присете они који су заборавили и упуте они који не знају, ево како се коринђало у Ковиљу.

Извор: Banatskoaranđelovo.com/RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име