Bajina Bašta zaštitila ćirilicu deklaracijom: OBAVEZUJU sve institucije, javna preduzeća i ustanove da u svom radu potenciraju ćirilicu

1
931
Autor: Anthony45 - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3823921

U Bajinoj Bašti jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice u ovoj opštini

Polazeći od stava da je ćirilica ugrožena javnim komunikacijama, odbornici opštinske skupštine jednoglasno su usvojili Deklaraciju o negovanju ćirilice u opštini Bajina Bašta.

Prema obrazloženju tog akta, upotpunjenog merama koje treba da popularizuju korišćenje ćirilice, na području opštine planiraće se određeni dani posvećeni srpskom jeziku i ćiriličnom pismu te pružiti olakšice subjektima koji u javnoj komunikaciji koriste ćirilicu.

Deklaracijom, usklađenom sa stavovima Ministarstva za kulturu, SO Bajina Bašta je obavezala „sve institucije, javna preduzeća i ustanove da u svom radu potenciraju ćirilicu”. Za sprovođenje se formira radno telo koje predlaže konkretne mere i jednom godišnje podnosi izveštaj o ostvarenom.

Pročitajte i  Smederevski kolač sa grožđem: Starinska poslastica za sve generacije

Autor teksta deklaracije je odbornik Siniša Spasojević, koji je s odbornikom Zoranom Rakovićem predlagač ovog akta. Spasojević obrazlaže da je ćirilica nit koja povezuje srpsku pismenost od njenih početaka do danas, svedok kontinuiteta i identiteta srpskog jezika i kulture, prepoznatljiv znak, pokazatelj koliko je srpsko nasleđe bogato i utemeljeno, piše Politika.

Opštinska skupština, s potpisom njene predsednice Vesne Đurić, ovom deklaracijom je, uz ostalo, obavezala bajinobaštansku biblioteku „Miloš Trebinjac” da u najvećem procentu nabavlja knjige koje su na ćirilici. Svi računi koje izdaju opštinska javna preduzeća i ustanove moraju biti pisani ćirilicom, kod nabavke proizvoda za potrebe opštine gdegod je to moguće zahtevaće se isključivo proizvodi na ćirilici (na primer knjige koje se poklanjaju povodom Dana opštine). Svi korisnici javnih sredstava koja dobijaju na opštinskim konkursima obavezuju se da u svojim aktivnostima za koje su dobili novac koriste ćirilično pismo. Ustanova „Kultura” se zadužuje da osmisli i realizuje manifestaciju posvećenu srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, a stručne službe opštine Bajina Bašta da pronađu zakonske mogućnosti za pružanje olakšica privrednim subjektima s ovog područja koji u svom poslovanju redovno koriste ćirilično pismo.

Pročitajte i  Gotov za samo 10 minuta: Čokoladni kolač koji se topi u ustima

Kako sam autor ove deklaracije kaže Bajina Bašta ima posebnu obavezu kada je o očuvanju ćirilice reč, jer je upravo u ovoj opštini bila organizovana čuvena Račanska prepisivačka škola jedna od naših najvećih kulturnih buktinja u najmračnijem periodu turske vladavine.

Iskreno se nadamo da će i ostale opštine u Srbiji poći putem Bajine Bašte!

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime