Ако сте љубитељ киселих краставчића и без њих не можете да замислите салату у току зиме, ово је прави рецепт за вас!
Проверено најбољи рецепт за спремање корнишона делимо са вама. За њихову припрему потребна су највише два сата.
Састојци:
5 kg корнишона
3 l водe
1 l сирћета
3 кашике мирођије
ловоров лист
6 кашика шећера
6 кашика соли
1 винобран
бибер у зрну
семе слачице
Припрема:
Корнишоне оперите у неколико вода, ставите на чисту крпу да се оцеде па их усправно поређајте у претходно опране тегле.
У сваку теглу додајте по један лорбер, један цвет мирођије, кашичицу семена слачице и мало бибера у зрну.
Затим следи прављење прелива којим се тегле пуне:
Воду и сирће помешајте, додајте со и шећер, добро промешајте и ставите да проври. Када почне да кључа смакните са шпорета. Оставите да се смлачи па додајте један винобран и мешајте да се добро растопи. Сипајте прелив у тегле да скроз прекрију краставчиће и добро затворите сваку поклопцем.
Потом поређајте тегле у широку шерпу на чије дно ћете прво ставити једну крпу. Налијте млаку воду до грла тегли и ставите на ринглу да вода кључа неких 15-ак минута. Кад краставчићи добију светло зелену боју, а мехурићи са дна тегле крену према поклопцу, знак је да су корнишони готови. Треба их извадити из топле воде и ставити у неко ћебе да се утопле и тако преноће. Сутрадан се ређају на полицу шпајза.
Опанак