Baka Pavlika već 40 godina ne odvaja se od svog traktora: U osmoj deceniji sama obrađuje 4 hektara zemlje

0
681

Pavlika Jovičić, 77-godišnja super – baka iz Topličke Velike Plane pravi je dokaz da je rad garancija za dug vek. U radu joj pomaže njen mezimac, traktor „Ferguson trojka”, za kog tvrdi da je on njen “život”.

Foto: RTS printscreen video
Foto: RTS printscreen video

Baka Pavlika ima jedno od najlepših domaćinstava u selu. Na četiri hektara, osim pšenice i kukuruza, ima najbolje uređene zasade višanja i šljiva. Sve poslove obavlja sama, koristeći traktor od koga se ne odvaja 40 godina, i verovatno je jedina baka u Srbiji koja zemlju obrađuje na ovaj način.

Pročitajte i  Velike promene pred finale Eurosonga: Evo koju je poziciju naša Konstrakta sada zauzela na kladionicama

„Ferguson trojka” 1977. godište i 77-godišnja Pavlika ne odvajaju se već 40 godina: „Služi on mene. Pre bih iz kuće izašla nego traktor da mi uzme neko! Ne, ne, nikako, to je moj život!“

Iako je već duboko zagazila u osmu deceniju, za Pavliku je svaki dan radan. „Matora sam malo, ali još se borim. Nije baš lako dok zakrči kardan, da uključiš i ono sve, ali ja sam se navikla“, priča ova baka.

Pročitajte i  Nastup TOS na sajmu„ITF SLOVAKIATOUR 2022“ u Bratislavi
Foto: RTS printscreen video
Foto: RTS printscreen video

Toplička Velika Plana nekada je imala 600 domaćinstava. Danas u njoj živi upola manje i uglavnom se bave poljoprivredom. Meštani znaju koliko truda i rada treba da bi se održalo imanje, o Pavliki imaju samo reči hvale.

„Sve radi kao neki najjači čovek. S traktorom i tanjira i prska i podriva i sve, sve što postoji. Super je Pavlika, nema čoveka koji bi mogao da je zameni“, smatra Stanka Stevanović iz Velike Plane kod Prokuplja.

Pročitajte i  NAJLEPŠA BIBLIJSKA IMENA: Moćna, simbolična i veoma retka, imaju dugu tradiciju, a danas su skoro zaboravljena

Njen komšija Zoran Milević ističe da neki ne mogu da se nose ni samo sa godinama, a kamoli sa zahtevnim poslom koji iz dana u dan obavlja Pavlika.

Ovih jesenjih dana posla je mnogo i u kući. Treba se pripremiti za zimu na padinama Jastrepca gde snegovi mogu dugo da potraju. Od povrća iz svoje bašte Pavlika je napunila podrum zimnicom, drva uredno složila, pa mirno čeka prve snegove.

Za RTS ripremila Biljana Popović

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime