Baklava sa suvim šljivama i orasima: Ukusna poslastica za celu porodicu koja može biti i posna

0
8721

Baklava je vrsta slatke pite koja se može praviti na različite načine u zavisnosti od vrste nadeva i sirupa kojim se preliva. Ova orijentalna poslastica karakteristična za balkanske kuhinje i vrlo je popularna kao desert u našoj zemlji i okolini. Može se smatrati tradicionalnim jelom srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje.

Predtavljamo vam recept za Baklavu sa suvim šljivama i orasima:

Pročitajte i  Ova torta je PONOS BEOGRADA: Evo kako je nastao ČUVENI "moskva šnit" - Sve je počelo davne 1974...

Potrebni sastojci:

500g gotovih kora
300g suvih šljiva bez koštica
250g mlevenih oraha
5 kašičica meda
250g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora) ili ako postite umesto putera koristite biljni margarin
Za sirup -preliv:

700g sećera
800ml vode
Sok od jednog limuna
Priprema:

Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima.

Pročitajte i  Ručak koji se NE ODBIJA: Punjene tikvice na gurmanski način

U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom  kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.

Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.

Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.

Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.

Rolne poređati u pleh i iseći na kocke i premazati preostalim maslacem.

Pročitajte i  Maline u čokoladi: Neodoljive domaće praline koje ćete obožavati

Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.

Dok se peku baklava napraviti preliv,  tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.

Ispečenu baklava ohladiti bar 10 minuta i  ujednačeno preliti  vrućim sirupom.

Bakalva sa suvim šljivama

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime