Баклава са сувим шљивама и орасима: Укусна посластица за целу породицу која може бити и посна

Баклава је врста слатке пите која се може правити на различите начине у зависности од врсте надева и сирупа којим се прелива. Ова оријентална посластица карактеристична за балканске кухиње и врло је популарна као десерт у нашој земљи и околини. Може се сматрати традиционалним јелом српске, црногорске, босанске, македонске, бугарске, грчке и турске кухиње.

Предтављамо вам рецепт за Баклаву са сувим шљивама и орасима:

Потребни састојци:

500г готових кора
300г сувих шљива без коштица
250г млевених ораха
5 кашичица меда
250г маслаца и кашика уља (за премазивање кора) или ако постите уместо путера користите биљни маргарин
За сируп -прелив:

700г сећера
800мл воде
Сок од једног лимуна
Припрема:

Шљиве опрати у топлој води, добро исцедити, исецкати и помешати са млевеним орасима.

У шерпу истопити 250 г маслаца са једном  кашиком уља. Ово ће служити за премазивање кора.

Ређати по 4 коре једну на другу, сваку премазати са истопљеним маслацем.

На почетак наређаних кора ставити мешавину исецканих шљива, ораха и додати једну кашичицу меда.

Замотати у ролну и поновити поступак са преосталим корама.

Ролне поређати у плех и исећи на коцке и премазати преосталим маслацем.

Баклаве пећи у рерни загрејаној на 200 °Ц и пазити да не изгоре.

Док се пеку баклава направити прелив,  тако што ћете ставити шећер, воду и сок од лимуна да прокључа, а затим кувати сируп 10 минута.

Испечену баклава охладити бар 10 минута и  уједначено прелити  врућим сирупом.

Бакалва са сувим шљивама

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...