Балконско цвеће које успева на сунцу и у хладу

0
11439

Не одговара сваком цвећу иста клима, те је врло важно знати које цевеће воли светло, а које хлад.

Једна од основних одредница садње балконског цвећа је на којој се страни света налази балкон. Ако је он на југу изаберите биље које воли сунчеву светлост, а ако је окренут према истоку или западу биље које воли сенку.

Ако на вашем балкону превладава сунце изаберите следеће биљке:

1. Петунија

Ако желите да ваше петуније буду богате цветовима једном недељно прихрањујте их течним ђубривом за петуније богатим гвожђем. Цветају од раног лета до почетка јесени, а редовно им треба кидати цветове који су се осушили што им повећава цветање.

2. Пеларгонија

Две су основне групе, пузавице и жбунасте пеларгоније. Пузавице имају глатко лишће и, као што им име каже, расту у виду пузавице. Жбунасте имају баршунасто лишће и расту у виду грма до висине 90 центиметара. Има их разним бојама, а цветови су једноредни или вишередни.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

3. Пустињска ружа

Има дебелу стабљику, изданке и меснате листове па је стога и добила име Обесум што у преводу значи дебели – огроман. Цвета у препознатљивој жарко ружичастој боји која је у средини цвета светлија. Биљку није потребно дохрањивати, а уколико одлучите да јој дате нека то буде ретко и то само током летних месеци.

4. Иванчица (маргарита)

Вишегодишња је биљка, жбунастог облика с малим цветовима, не већим од пет центиметара, белих латица које омеђују жуту средину, а расту на виткој дугој петељци. Листови су тамнозелени на обе стране и назубљени, а горњи листови су краћи и расту уз петељку цвета.

5. Вербена

Углавном је налазимо у црвеној, ружичастој боји као и у плавој , љубичастој, жутој и белој боји са зеленим тврђим нарецканим листићима, које могу на додир руке оставити лагано пецкање. Постоје жбунаста и вербена пузавице. Нарасте до 30 центиметара висине и сади се на размак од 20 до 25 центиметара.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Ако на вашем балкону превладава хлад изаберите следеће биљке:

1. Фуксија

Уз пеларгонију и петунију, фуксија је најчешћа биљка на балконима. Сваких 14 дана треба је дохрањивати заливањем раствором ђубрива. Цветићи фуксије су врло нежни и осетљиви па зато биљку у цвату није добро окретати и померати.
2. Воденика – Лепи Јова

Постоји много хидрида, а сви имају сукулентне стабљике и плоснате цветове са по пет латица који могу бити у великом распону боја: бела, розе, наранџаста, разне нијансе црвене, љубичасте, али и прошаране. Током интензивног раста (мај-септембар) сваких петнаест дана прихраните је течним ђубривом за цветнице.

3. Лобелија

Лобелија је малена, једногодишња цватућа биљка жбунастог или висећег раста, ситних цветова и листова. Једноставни или испуњени цветићи долазе у нијансама од индигоплаве, пурпурноплаве, љубичасте до беле, често с белим или жутим ‘оком’ у средини цвета.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

4. Бршљан

Цветови су бледозелене боје. Плод су тамноплаве бобице пречника шест до осам центиметара. Бршљан може да доживи и до неколико стотина година старости. У прошлости бршљан је био симбол плодности и бесмртности. Разлог томе вероватно је чињеница то што је изузетно отпоран и остаје зелен током целе године.

5. Бегонија

Разликујемо лиснате бегоније, које се узгајају због лепог декоративног лишћа, и цветне бегоније. Све бегоније имају осетљиве, воденасте листове, металног сјаја. Бегоније траже обилно заливање, при чему треба избегавати прскање лишћа, а ни влажан ваздух им не прија.

СТИЛ

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име