U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Banat…
Pivarski gulaš
Sastojci:
- 300 g junetine
- 1 glavica luka
- 2-3 šargarepe
- 2 dl pelata
- 4-5 čenova belog luka
- 1 l piva
- malo krtole celera
- malo brašna
- 2-3 lista lovora
- so, biber
- đumbir
Priprema:
Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni. Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.

Kolač s makom
Sastojci:
- 230 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 100 g masti (ili maslaca)
- 1 jaje
- 2 kašike šećeraFil:5 dl mleka
- 200 g maka
- 100 g griza
- 120 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 dl pavlake
- 1 kašika ulja
Gornji sloj:
- 4 dl pavlake
- 3 jajeta
- 80 g šećera
Priprema:
Prvo napravite fil: sve sastojke, osim pavlake i ulja, kuvajte neprestano mešajući, da se masa zgusne. Sklonite s vatre, dodajte pavlaku i ulje, i ujednačite masu. Odvojeno pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno utrljavajte mast da dobijete sipkavo testo. Potom umešajte šećer i jaje. U podmazan pleh stavite testo i rukama utapkavajući rasporedite ga po dnu i malo po ivicama. Preko testa sipajte pripremljen fil, pa pecite 25-30 minuta na 180 stepeni. Dok se kolač peče, umutite žumaca sa šećerom za gornji sloj, pa umešajte pavlaku. Kad ujednačite masu, lagano dodajte i čvrsto umućen sneg od belanaca. Izvadite kolač iz rerne, prelijte ga tom smesom, smanjite vatru na 170-175 stepeni i vratite da se peče još 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa ga stavite u frižider najkraće na dva sata.
