Заборављена јела Србије – из Баната с љубављу: Једноставан рецепт за сочни пиварски гулаш

0
418

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Банат…

Пиварски гулаш

Састојци:

  • 300 г јунетине
  • 1 главица лука
  • 2-3 шаргарепе
  • 2 дл пелата
  • 4-5 ченова белог лука
  • 1 л пива
  • мало кртоле целера
  • мало брашна
  • 2-3 листа ловора
  • со, бибер
  • ђумбир

Припрема:

Јунетину исеците на коцке, уваљајте у брашно и пропржите на уљу да се мало зарумени. Одвојено у шерпи пропржите лук, додајте колутове шаргарепе, сецкане бели лук и целер, јунетину, пелат, пиво, со, бибер, ловор и ђумбир, па кувајте на средњој ватри око сат и по, да месо сасвим омекша.

Pročitajte i  Брзо, јефтино и преукусно! Ручак од само 3 састојака правићете стално
Укусни пиварски гулаш

Колач с маком

Састојци:

  • 230 г брашна
  • 5 г прашка за пециво
  • 1 прстохват соли
  • 100 г масти (или маслаца)
  • 1 јаје
  • 2 кашике шећераФил:5 дл млека
  • 200 г мака
  • 100 г гриза
  • 120 г маслаца
  • 150 г шећера
  • 2 дл павлаке
  • 1 кашика уља

Горњи слој:

  • 4 дл павлаке
  • 3 јајета
  • 80 г шећера

Припрема:

Прво направите фил: све састојке, осим павлаке и уља, кувајте непрестано мешајући, да се маса згусне. Склоните с ватре, додајте павлаку и уље, и уједначите масу. Одвојено помешајте брашно, прашак за пециво и со. Постепено утрљавајте маст да добијете сипкаво тесто. Потом умешајте шећер и јаје. У подмазан плех ставите тесто и рукама утапкавајући распоредите га по дну и мало по ивицама. Преко теста сипајте припремљен фил, па пеците 25-30 минута на 180 степени. Док се колач пече, умутите жумаца са шећером за горњи слој, па умешајте павлаку. Кад уједначите масу, лагано додајте и чврсто умућен снег од беланаца. Извадите колач из рерне, прелијте га том смесом, смањите ватру на 170-175 степени и вратите да се пече још 40-45 минута. Извадите из рерне, оставите да се охлади до собне температуре, па га ставите у фрижидер најкраће на два сата.

Pročitajte i  Најбољи сезонски ручак: Ћушпајз са тиквицама, јело које крепи организам
Колач са маком

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име