Zaboravljena jela Srbije – iz Banata s ljubavlju: Jednostavan recept za sočni pivarski gulaš

0
247

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Banat…

Pivarski gulaš

Sastojci:

  • 300 g junetine
  • 1 glavica luka
  • 2-3 šargarepe
  • 2 dl pelata
  • 4-5 čenova belog luka
  • 1 l piva
  • malo krtole celera
  • malo brašna
  • 2-3 lista lovora
  • so, biber
  • đumbir

Priprema:

Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni. Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.

Pročitajte i  Vreme je da napravite breskvice: Kolač koga se sećamo sa nostalgijom
Ukusni pivarski gulaš

Kolač s makom

Sastojci:

  • 230 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g masti (ili maslaca)
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećeraFil:5 dl mleka
  • 200 g maka
  • 100 g griza
  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 dl pavlake
  • 1 kašika ulja

Gornji sloj:

  • 4 dl pavlake
  • 3 jajeta
  • 80 g šećera

Priprema:

Prvo napravite fil: sve sastojke, osim pavlake i ulja, kuvajte neprestano mešajući, da se masa zgusne. Sklonite s vatre, dodajte pavlaku i ulje, i ujednačite masu. Odvojeno pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno utrljavajte mast da dobijete sipkavo testo. Potom umešajte šećer i jaje. U podmazan pleh stavite testo i rukama utapkavajući rasporedite ga po dnu i malo po ivicama. Preko testa sipajte pripremljen fil, pa pecite 25-30 minuta na 180 stepeni. Dok se kolač peče, umutite žumaca sa šećerom za gornji sloj, pa umešajte pavlaku. Kad ujednačite masu, lagano dodajte i čvrsto umućen sneg od belanaca. Izvadite kolač iz rerne, prelijte ga tom smesom, smanjite vatru na 170-175 stepeni i vratite da se peče još 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa ga stavite u frižider najkraće na dva sata.

Pročitajte i  Sačuvajmo stare običaje: Badnji dan još od starih vremena prate KORINĐAŠI koji najavljuju najradosniji hrišćanski praznik
Kolač sa makom

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime