Leto u Srbiji: Okupajte se u lekovitoj vodi na bazenima banje “Lepenica”

0
8826

Područje Mionice je veoma bogato izvorima termomineralnih voda. Pored poznate Banje Vrujci, u ovom kraju nalazi se i banja “Lepenica” u kojoj izviru veoma lekovite vode.
Banja Lepenica, kako je meštani zovu, smeštena je u dolini istoimene reke, a udaljena samo 2 kilometra od centra Mionice.
U okviru sportskog centra “Lepenica” rade 2 otvorena bazena koja su napunjena termomineralnom vodom temperature 28 ºC . Tu je i šljunkovita plaža i senoviti park u kojem možete potražiti hlad.

Šljunkovita plaža na kupalištu “Lepenica”

Termomineralna lekovita voda bogata je kalcijumom, magnezijumom i gvožđem i sadrži veliki broj oligoelemenata što predstavlja retkost kada su u pitanju termomineralne vode  Srbije. Obogaćena je sumporoksidom, bogata selenom, fluorom, metasicilijumovim kiselinama i bikarbonatima. Sadrži idealan odnos kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, gvožđa i mangana.
Korišćenje ove vode, bilo za piće ili kupanje, ima širok spektar dejstava na zdravlje. Posebno je lekovita kod: oboljenja mokraćnih puteva i bubrega, reumatskih oboljenja, hroničnih ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti, bolesti probavnih puteva, neuroza i sličnih stanja.

Kada dođete u banju Lepenicu možete se okupati u 2 plivačka bazena:
1. Malom plivačkom bazenu veličine 20×10m i dubine 1.2-2.1m i
2. Velikom plivačkom bazenu veličine 33×25m i dubine 2.0-2.1 m

Bazen sa lekovitom termomineralnom vodom

Svakodnevno se vrši praznjenje, čišćenje i punjenje bazena termomineralnom vodom, tako da uzorci vode iz bazena u svakom trenutku ispunjavaju uslove u pogledu ispitanih parametara. Kvalitet odnosno, hemijski sastav i bakteriološku ispravnost vode za piće i kupanje kontroliše Zavod za javno zdravlje iz Valjeva.

Leto na kupalištu “Lepenica”

Pored bazena u kompleksu se nalaze turistički objekti koji odgovaraju potrebama posetioca. Ovde je smešten restoran i kafe-bar kapaciteta 32 mesta unutar objekta i 120 mesta na terasi. Kompleks je opremljen ležaljkama, suncobranima, tuševima i svlačionicama. Radno vreme bazena je od početka maja do kraja oktobra.

U vrelim letnjim danima, ovo je savršeno mesto da se rashladite a istovremeno učinite nešto korisno za svoje zdravlje.

Odmor i relaksacija u lekovitoj vodi
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime