Лето у Србији: Окупајте се у лековитој води на базенима бање “Лепеница”

0
12193

Подручје Мионице је веома богато изворима термоминералних вода. Поред познате Бање Врујци, у овом крају налази се и бања “Лепеница” у којој извиру веома лековите воде.
Бања Лепеница, како је мештани зову, смештена је у долини истоимене реке, а удаљена само 2 километра од центра Мионице.
У оквиру спортског центра “Лепеница” раде 2 отворена базена која су напуњена термоминералном водом температуре 28 ºC . Ту је и шљунковита плажа и сеновити парк у којем можете потражити хлад.

Шљунковита плажа на купалишту “Лепеница”

Термоминерална лековита вода богата је калцијумом, магнезијумом и гвожђем и садржи велики број олигоелемената што представља реткост када су у питању термоминералне воде  Србије. Обогаћена је сумпороксидом, богата селеном, флуором, метасицилијумовим киселинама и бикарбонатима. Садржи идеалан однос калцијума, магнезијума, натријума, калијума, гвожђа и мангана.
Коришћење ове воде, било за пиће или купање, има широк спектар дејстава на здравље. Посебно је лековита код: обољења мокраћних путева и бубрега, реуматских обољења, хроничних гинеколошких обољења, кожних болести, болести пробавних путева, неуроза и сличних стања.

Када дођете у бању Лепеницу можете се окупати у 2 пливачка базена:
1. Малом пливачком базену величине 20×10м и дубине 1.2-2.1м и
2. Великом пливачком базену величине 33×25м и дубине 2.0-2.1 м

Базен са лековитом термоминералном водом

Свакодневно се врши празњење, чишћење и пуњење базена термоминералном водом, тако да узорци воде из базена у сваком тренутку испуњавају услове у погледу испитаних параметара. Квалитет односно, хемијски састав и бактериолошку исправност воде за пиће и купање контролише Завод за јавно здравље из Ваљева.

Лето на купалишту “Лепеница”

Поред базена у комплексу се налазе туристички објекти који одговарају потребама посетиоца. Овде је смештен ресторан и кафе-бар капацитета 32 места унутар објекта и 120 места на тераси. Комплекс је опремљен лежаљкама, сунцобранима, тушевима и свлачионицама. Радно време базена је од почетка маја до краја октобра.

У врелим летњим данима, ово је савршено место да се расхладите а истовремено учините нешто корисно за своје здравље.

Одмор и релаксација у лековитој води

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име