Бања Врујци је бисер мионичког краја: Лековита вода и блато учиниће вас лепим и здравим

0
2237
Бања Врујци

Бања Врујци се налази на само 92 км од Београда и 30 км од Ваљева што је чини атрактивном туристичком дестинацијом. Због богатог садржаја који нуди својим гостима, Бања Врујци је омиљено место различитим узрастима и генерацијама. Место у коме се можете одморити, опоравити, релаксирати и забавити, а пре свега уживати у предивним приодним лепотама и чистом ваздуху. Бања Врујци је позната широм наше земље али и ван њених граница као место које је богато изворима минералне воде, лековитим блатом и прелепим пејзажима природе. Шетњом кроз пропланке и шуме ове прелепе бање, можете упознати многе биљне и животињске врсте које до сада нисте имали прилику да видите.

Поред прелепих пејзажа природе и свежег ваздуха, Бања Врујци је богата термоминералним водама и лековитим блатом. У њој се налази шест извора термоминералне воде,  а издашност ових минералних вода је од 60-820 литара у секунди, по чему се Бања Врујци издваја и заузима прво место у Србији.

Температура воде термалних извора у Бањи Врујци је у распону од 21˚C (најнижа забележена вредност) до 31˚C (највиша забележена вредност), али се најчешће температура воде креће од 26˚C до 27˚C. Термалне воде су нискоминерализоване и представљају одлично решење за пуњење рекреативних базена. На путу до базена термоминералним водама се додатно смањује радиоактивност. Ph вредност воде у врујачким врелима се креће од 7,1 до 7,4. Оне су неутралне до слабо алкалне па су подогне за неутрализацију слабих киселина у организму човека.

Термоминералне воде

Термоминералне врујачке воде помажу у лечењу многих обољења као што су: обољења мокраћних путева и бубрега, болести локомоторног апарата, дегенеративни реуматизам, екстраартикуларни реуматизам и хроничних гинеколошких обољења.

Поред богатства термоминералном водом у Бањи Врујци смештена су  и природна налазишта лековитог блата која поседује велики балнеолошки потенцијал.

Лековито блато се може користити у лечењу различитих  обољења и стања: реуматизма, пострауматких стања, дијабетеса, неуралгије и разних облика промена на кожи.

Лековито блато

Без обзира шта волите и због чега сте дошлу у Бању Врујци, будите сигурни да ћете се добро одморити и лепо провести.


Бања Врујци- Место добре забаве за све генерације

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име