Корисни баштовански савети: Како се правилно пресађује цвеће

0
819
"Designed by Freepik"

Пролеће је право време да својим биљкама поклонимо више пажње.

Да би наше биљке лепо напредовале, најпре би требало да проверимо да ли су саксије у којима се налазе одговарајуће. То ћете знати по томе што биљка која има дебело и меснато корење може да се “издигне” из саксије уколико је постала преуска. Ако то није случај, можете проверити и на други начин – уколико је земља “потрошена”, то јест, ако се саксијски бусен састоји само од коренових жила, време је да биљци обезбедите свежу земљу и већи простор.

Без одговарајуће саксије и нове земље, биљка ће закржљати.  Да се то не би догодило, потребно је само да следите неколико једноставних корака:

  1. Изаберите саксију за број већу од претходне, потребно је да има већи пречник за неколико центиметара од претходне
  2. На дно саксије ставите дренажни слој како би вишак воде боље отицао и спречило се буђање корена (послужиће комади керамике или стиропора)
  3. Пажљиво уклоните стару земљу благим протресањем како би стара, испошћена земља која је изгубила боју, спала са корења
  4. Коренов бусен ставите на земљишни супстрат и допуните саксију земљом. Добро залијте да би се земља равномерно слегла
  5. Земља не треба да буде превише сабијена, већ само да је тврда на додир. После заливања, никако је не сабијајте
  6. Неколико дана оставите саксију на суво и топло место, заклоњено од сунца
Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Пажљиво са коришћењем супстрата

Препорука је да се супстрат (ђубриво) користи током пролећа и лета. Постоји више врста супстрата – за цветање или за бржи раст. Потребно их је разблажити са водом и једном недељно заливати биљку тим раствором током периода раста и цветања.

Прави избор саксије

Да ли ћете се определити за вештачки материал (пластику) или керамичку саксију, не зависи само од вашег укуса. Добар избор за биљке које имају више надземне масе су саксије од глине, јер својом тежином биљци обезбеђују стабилност. Мана им је што биљке у њима треба чешће заливати, јер се влага губи преко порозних зидова саксије.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

С друге стране, саксије од вештачких материјала дуже задржавају влагу и зато може доћи до претеране натопљености водом. Добра ствар је што су оне због своје лакоће одличне за биљке које се каче или висе.

Извор: Курир башта

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име