BELA BOJA: Ima izuzetno pozitivnu simboliku, pa društvo njome izražava svoje najveće vrednosti

0
594

Čistota i žalost

Simbolika čistote, koju danas najčešće povezujemo sa belom bojom, potiče još iz keltskog i rimskog razdoblja. U starom Rimu, kandidati na izborima su se oblačili u belo ruho ( odakle su dobivali imena, jer candidus, na latinskom znači “belo”), kao i Vestalke, sveštenice, zavetovane na čednost koju je bela boja simbolizovala još kod dvrevnih semitskih civilizacija.

olimpijski-plamen-vestalke-hram-boginje-hereolimpijske-igre-mladih-1328585176-41646

Do početka XX veka, izrazito svetlo lice, zajedno sa plavom kosom, predstavljalo je jedan ideal ženske lepote. Bela boja je znak raspoznavanja aristokratije, simbol anđeoske čistote, ali se dovodi u vezu i sa geometrijom. Prema estetskom kanonu koji je vladao u razdoblju renesanse, otmena žena je morala da ima tri bela dela tela: kožu,šake ,zube. Kada je 1854. goddine papa pija IX prihvatio učenje o bezgrešnom začeću, bela boja je postala simbol Bogorodice, zajedno sa plavom bojom, njenim dotadašnjim obeležjem.

Pročitajte i  Злочин над Србима у Пребиловцима: Један од најсрамнијих догађаја у људској историји

61063_10151876898227344_525767007_n

Bela boja kao simbol čištoće, kralja i zdravlja

Bela boja, u kojoj se obavezno sve ono što se vezuje za čistoću, telo i intimu, počev od čaršava i donjeg veša,već vekovima simbolizuje krajnju čistotu,tj. poštenje i čestitost. Belo je i boja primirja i mira. Danas bela boja može da simbolizuje i nedostatak nečega, pa tako  u beloj magiji nema prizivanja đavola. Boja snega i hladnoće je i boja zime života tj. starosti i sede kose, lošeg zdravlja i bolnica, smrti, kostiju i pokrova. Bela je i boja natprirodnog sveta, utvara i duhova. Uprkos tome, bela boja simbolizuje i svetlost i radost:”Tako će onaj koji pobedi biti obučen u haljine bele”(Otkrovenje sv. Jovana 3:5)

Pročitajte i  У Србији постоји 10 Свемира и једна Свемирка! Ово су најнеобичнија имена код нас

isus_poucava (1)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име