Fascinantna i bolna priča o Belom mostu u Vranju sagrađenom na temeljima tragične ljubavne priče

0
2404

Beli most u Vranju već vekovima simbol je ljubavi.
Prema nekim verovanjima svako ko ima problem u ljubavi treba da pređe u oba pravca preko tog mosta i sve muke će nestati.
U Vranju već dugo postoji i običaj da se mladenci pre ili posle svadbe prošetaju Mostom ljubavi i to ga prvo pređu sa jedne, a zatim i sa druge strane.

A legenda o nastanku Mosta ljubavi fascinantna je i bolna. I ovog puta reč je o zabranjenoj ljubavi između Ajše, kćeri bogatog Selim bega i mladog čobančeta Stojana.

Pročitajte i  Napravite božićnu česnicu po starim srpskim običajima: Tradicionalni recept za praznični kolač
beli most 2
Beli most u Vranju

Ajša je bila kćer bogatog Selim-bega i živeli su odmah pored Vranjske reke. Velikim zidom, kao i sve žene tog doba, bila je udaljena od ostalog sveta, ali je svakog dana slušala frulu u određeno doba dana. Prvo se zaljubila u muziku, a onda, gonjena radoznalošću, popela se na najviši prozor da vidi ko tako lepo svira. Bio je to Stojan, mladi čobanin koji je tim putem vodio ovce. Zagledala se ona u njega, zagledao se on u nju. Kad ih je moćni Selim-beg našao zagrljene pored potoka, izvadio je kuburu s namerom da ubije Stojana, ali ga je Ajša zaklonila svojim telom. Posle je ubio i Stojana. Po legendi, ocu je rekla samo: “Volim ga!” Mučen grižom savesti, otac je podigao most od belog kamena 1844, i on je i danas na istom mestu.

Pročitajte i  Simboli na Badnji dan i Božić koji ne potiču iz pravoslavlja: Pregršt je paganskih običaja koje su Srbi uveli u svoju religiju

Kako legenda dalje kaže, Ajša i Stojan stradali su u septembru, pa je tada iznad mosta tako svetlo, a zvezde sijaju posebnim sjajem, što i danas potvrđuju meštani Vranja.

A kao još jedan svedok minulih dana i bolnih legendi na mostu stoji i natpis na arapskom, u kome se kaže da most podiže Ajša zbog svojih grehovba i grhova svojih predaka.

Pročitajte i  Običaji na Mali Božić i Svetog Vasilija: Evo šta se OBAVEZNO radi na ovaj dan, a koje radnje su STROGO zabranjene

(Opanak)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime