Beljarica, Balaton ili Crvenka: Zaboravljenoj oazi prirode u centru Beograda preti uništenje

0
1972

Naš Beograd ima ono što druge prestonice nemaju – oazu prirode nadomak samog centra grada! Beljarica, Balaton ili Crvenka područje je koje MORAMO da sačuvamo i ostavimo našoj deci, da u svom betonskom staništu ne bi zaboravila šta je priroda.

beljarica

Sa 136 vrsta ptica zabeleženih samo tokom poslednjih godina, od toga 108 strogo zaštićenih! Sa 3-4 gnezdeća para belorepana, najvećeg orla Evrope. Sa vidrom, divljom mačkom, kunom zlaticom i belicom, i drugim ugroženim divljim vrstama.

Pročitajte i  Srpski visokoletač - domaći golub iz perioda pre Hrista, kog je uzgajala i naša kraljica Jelena Anžujska

Pre nekoliko godina krenulo se sa postupkom zaštite kako bi Beljarica možda čak postala deo budućeg beogradskog nacionalnog parka, kakav recimo ima Beč, takođe na Dunavu, takođe nadomak samog grada.

beljarica

Međutim, taman kada je trebalo da se Beljarica trajno zaštiti, predlog je u poslednjem trenutku, 2015 POVUČEN SA GLASANJA u skupštini grada, a 2016. najavljeno je da će beogradsku oazu prirode POTPUNO UNIŠTITI radi izgradnje nove beogradske luke unutar zaštićenog područja.

Pročitajte i  Odmah ih bacite: Stvari koje privlače BEDU i NESREĆU, a svi ih držimo ispod kreveta

I pored toga što se „područje u postupku zaštite” po Zakonu o zaštiti prirode SMATRA VEĆ ZAŠTIĆENIM!

beljarica

Sada će dom vidre i kuća orla belorepana, koja vekovima Beograd štiti od poplava, svih 900 hektara POKRITI BETON, i sve to u trenutku kada Srbija pokušava da otvori poglavlje 27 pretpristupnih pregovora EU, o životnoj sredini i klimatskim promenama.

beljarica

I građani Beča mogli su da ostanu bez svoje dunavske oaze, kada su 1984. godine vlasti odlučile da na njenom mestu podignu hidroelekranu. Na hiljade bečlija okupiralo je podučje, a preko 350.000 ljudi potpisalo je peticiju i gradnja je zaustavljena! Beč je dobio svoj nacionalni park, u kome bečki mališani danas uče da čuvaju prirodu.

Pročitajte i  Tajni jezik srpskih graditelja: Žene ga nisu smele znati, a deca su ga rano učila za "ne daj Bože"

Da li ćemo mi dozvoliti da naša oaza nestane?

SPASIMO BEOGRADSKI AMAZON!

POGLEDAJTE VIDEO, POTPIŠITE PETICIJU I ŠIRITE DALJE!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime